Холанѓаните ги претвориле покривите од 316 автобуски постојки во места каде што пчелите ќе можат да се опрашуваат

Холанѓаните претвориле 316 автобуски постојки во места каде што пчелите ќе можат да се опрашуваат

Според статистиките, во Холандија живеат 358 видови пчели. Но, за жал повеќе од половина се во опасност и се наоѓаат на холандската црвена листа за изумирање. Службените лица го препознале проблемот кој станувал сè поголем и пронашле генијално решение – да ги претворат автобуските постојки во средини каде што пчелите се добредојдени како би овозможиле да се зголемува нивниот број преку опрашување.

Холанѓаните ги претвориле покривите од 316 автобуски постојки во места каде што пчелите ќе можат да се опрашуваат

Локалната управа во градот Утрехт нашла начин да ја зголеми функционалноста на регуларните автобуски постојки на тој начин што им дава сосема нова намена – да се зацврсти размножувањето на пчелите. Нивните покриви биле покриени со зеленило со цел да се привлечат пчелите.
Утрехт е четврти град по големина во Холандија, сместен во централниот дел на државата.

Новите обилни покриви ќе поттикнуваат опрашување на пчелите и бумбарите

Не само што новите постојки изгледаат попријатно, туку и засадените сокови го штитат намалувањето на биолошките видови како што се пчелите и бумбарите. Зелените покриви исто така помагаат при собирање на прашината и ги задржуваат дождовните капки.

Зелените покриви се одлични за градот да биде здрав и пригоден за живеење

Холанѓаните ги претвориле покривите од 316 автобуски постојки во места каде што пчелите ќе можат да се опрашуваат

Така полесно ќе се справува со климатските промени. Исто така можат да се спречат поплавувања и луѓето помалку ќе страдаат од топлината.

Ова не е единствената иницијатива за еколошката совесност во градот Утрехт

Холанѓаните ги претвориле покривите од 316 автобуски постојки во места каде што пчелите ќе можат да се опрашуваат

Во февруари оваа година, од Утрехт изјавиле дека класичните автобуси ќе се заменат со електрични. Функционерите се надеваат дека ќе се користи јаглерод-неутрален превоз пред 2028 година.

Што мислите, дали и ние треба да го следиме нивниот пример?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Психолог кој најдобро се изразува преку пишаниот збор. Нејзиниот личен лајтмотив гласи: „Остани своја и поинаква бидејќи само така ќе блеснеш во полн сјај!“

Поврзани содржини

Остави коментар