Едноставна логичка задача која ни покажува колку всушност сме нелогични

За време на 60-тите години од минатиот век, англискиот психолог Питер Вотсон создал експеримент кој подоцна станал револуционерен на полето на психологијата. Тој е познат како „Проблемот со 4 карти“.

Едноставна логичка задача која ни покажува колку всушност сме нелогични

Оваа логичка задача е всушност дел од сите книги за психологија и е оценета како најчесто истражуваната експериментална парадигма во психолошкото резонирање. Тоа го прави Вотсон и еден од најголемите примери за психолог кој размислува „надвор од кутијата“.

Целта на овој проблем не е вообичаено тестирање хипотези, туку поттикнување на истражувачката природа на размислувањето. Па, доколку сакате да се обидете да решите еден од најпопуларните психолошки проблеми, погледнете го следново интерактивно видео.

За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар