17 нешта кои ги разбираат само фанатаците за правилно пишување и зборување

Граматиката е нешто што секој го учи, но многу луѓе брзо ги забораваат нејзините правила. За (не)среќа, постојат луѓе кои се тука да ве поправат и да ви укажат на грешките. Дали сте вие од нив?

1. Ги поправате луѓето кога не зборуваат правилно

1-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

2. А ако не го направите тоа на глас, во себе ги осудувате

2-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

3. Ве „пали“ кога некој знае правопис и правилно ја користи граматиката

3-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

4. Вашето правилно зборување и пишување честопати ги нервира луѓето околу вас

4-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

5. Тешко ви е да прифатите дека некои зборови добиле толку широка примена што си го изгубиле оригиналното значење

5-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

6. Кога не го знаете значењето на некој збор веднаш го проверувате во речник

6-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

7. Кога ги поправате луѓето, се трудите тоа да биде на кул начин

7-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

8. Кога ќе се заслушате во стиховите на некоја песна се нервирате затоа што не е граматички точна

8-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

9. Полудувате кога се допишувате со некој кој не знае правопис и граматика

9-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

10. Вашите пријатели редовно ви ги праќаат текстовите и семинарските за да им ги прегледате

10-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

11. Лути сте што зборовите како „селфи“ и „тверка“ се користат како да ги има во речникот

7-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

12. Секогаш по неколку пати ги препрочитувате вашите текстови, семинарски и постови на социјалните медиуми пред да ги испратите

12-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

13. Никако не би се осудиле да употребите збор на кој не му го знаете значењето

13-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

14. Се нервирате кога вашиот смартфон се обидува да предвиди што сакате да напишете

14-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

15. Имате слушнато за Оксфордската запирка (иако важи само за англискиот јазик) и знаете како да ја користите

15-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

16. Знаете дека имаме двосмислен јазик, но секогаш ја разбирате точната смисла на реченицата

16-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

17. Кога некој ве коригира вас не знаете како точно да реагирате

17-17-nesta-koi-gi-razbiraat-samo-fanaticite-za-pravilno-pisuvanje-i-zboruvanje-kafepauza.mk

За авторот
Живее за добра книга и дише преку пишаниот збор. Кога би можела цел живот би патувала, би читала и би гледала филмови. Вљубеник во фотографијата и класиката. Оптимист и поборник за љубов. Модата е нејзин начин да го изрази своето мислење и став. Животот за неа е уметност, филозофија и добра храна.

Поврзани содржини

Остави коментар