16 неверојатни оптички илузии кои ќе го измамат вашиот ум

Оптичките илузии отсекогаш биле интересен начин за тренирање видот, како и на умот. Некои од нив полесно можете да ги сфатите, додека пак други бараат поголемо внимание и концентрација. Во продолжение погледнете неколку оптички илузии кои на умешен начин ќе успеат да го измамат вашиот ум.

1. Колку бои гледате на фотографијата?

16 неверојатни оптички илузии кои ќе го измамат вашиот ум

Всушност, сините и зелените спирали се во иста боја – зелена. Нема сина боја на оваа фотографија.

2. Каква боја се квадратите кои се наоѓаат на центарот на двете страни на коцката?

16 неверојатни оптички илузии кои ќе го измамат вашиот ум

Кафеавиот и портокаловиот квадрат кои се наоѓаат во средината на двете страни на коцката се во иста боја. Доколку ви е потребен доказ, проверете и самите.

  • Сакам да го видам доказот!

    16 неверојатни оптички илузии кои ќе го измамат вашиот ум

3. Дали квадратите означени со А и со В се во иста боја?

16 неверојатни оптички илузии кои ќе го измамат вашиот ум

Погледнете внимателно. И двата квадрати се во иста боја – сива. Ако сѐ уште не можете да поверувате, погледнете го решението.

  • Сакам да го погледнам решението!

    16 неверојатни оптички илузии кои ќе го измамат вашиот ум

4. Дали двата квадрати се со иста боја?

16 неверојатни оптички илузии кои ќе го измамат вашиот ум

Доколку одговоривте не, тогаш мораме да ви кажеме дека не сте во право. Всушност и двата квадрати се со потемна боја. Ако не ни верувате, ставете го прстот хоризонтално каде што се спојуваат двете форми.

5. Дали гледате шаховска табла со црни и бели квадрати?

16 неверојатни оптички илузии кои ќе го измамат вашиот ум

Сивите половини на црните и белите квадрати се всушност со иста боја. Сивата може да се гледа како црна или бела, во зависност од бојата која стои до неа.

Забавувајте го вашиот ум и преминете на наредната страница за да видите уште интересни оптички илузии…


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Економист во изградба, а страстен обожавател на пишаниот збор уште откако знае за себе. Смета дека животот без домашно милениче не изгледа комплетен, а кафето со многу шеќер го смета за едно најубавите утрински задоволства.

Поврзани содржини

Остави коментар