13 необични факти за жените што нема да ви се верува дека се вистинити

Сите книги што служат за полесно разбирање на жените не содржат ништо за биолошките и општествените факти кои важат за „понежниот“ пол. На пример, зошто тие живеат 2-10 години подолго од мажите? Прочитајте ги следниве неверојатни факти за жените кои нема да ви се верува дека се вистинити…

1. Жените гледаат повеќе бои

13 необични факти за жените што нема да ви се верува дека се вистинити

Дали некогаш сте се расправале со вашите пријателки околу тоа дали завесите се сини или тиркизни? Тоа се должи на фактот што жените гледаат околу 10% повеќе различни бои и форми.

2. Женското тело е помалку отпорно на алкохол

13 необични факти за жените што нема да ви се верува дека се вистинити

Верувале или не, алкохолот е поопасен за жените, бидејќи тие се склони кон заболувања на црниот дроб, како што е хепатитис и се изложени на поголем ризик дека ќе умрат од цироза на црниот дроб. Исто така, кај жените постојат поголеми шанси дека ќе страдаат од оштетувања на мозокот поради алкохолот, како што се намалување на менталните функции и намалена големина на мозокот.

3. Зрелоста е привлечна

13 необични факти за жените што нема да ви се верува дека се вистинити

Различни истражувања покажале дека жената е попривлечна доколку изгледа поплодно, па така жените кои се породиле, имаат женствено тело и не користат контрацептивни пилули, се попривлечни за мажите. Мажите исто така обрнуваат внимание на мирисот на жената и висината на нејзиниот глас.

4. Просечната жена јаде 2 килограма кармин во текот на нејзиниот живот

13 необични факти за жените што нема да ви се верува дека се вистинити

Кога ќе го земете просечниот број на купени кармини во текот на животот и просечниот период на носење, ќе пресметате дека жените лижат или јадат заедно со храната околу 2 килограма кармин во текот на нивниот живот. Тоа е околу 533,76 кармини. Секако дека за некои жена оваа бројка е преголема, па затоа се вели дека е просечна. Бројот варира во зависност од земјата и културата.

5. Мразат да преземаат ризици

13 необични факти за жените што нема да ви се верува дека се вистинити

Можеби сте забележале дека жените многу поретко преземаат ризици за разлика од мажите и има научна причина за тоа. Имено, предниот цингуларен кортекс, односно делот од мозокот кој ги разгледува опциите пред да донесе одлука, е поголем кај жените од оној кај мажите. Некои сметаат дека на овој начин еволуцијата ги направила жените погрижливи додека собирале храна и го обликувале општествениот живот.

6. Можат да ги здебелат нивните партнери

13 необични факти за жените што нема да ви се верува дека се вистинити

Многу мажи кои се во сериозна врска стануваат подебели и тоа најверојатно се случува поради жените. Жените почнуваат да се грижат за нивните партнери на тој начин што премногу ги хранат (бидејќи сакаат да имаат силен воин покрај себе). Исто така, тука игра улога и потсвесната намера да го направат партнерот помалку привлечен за другите жени.

Продолжете на следната страница за останатите интересни факти…

За авторот
Писателот во нејзината глава вели: Дај ми англиска книжевност. Дај ми урбан апсурд и егзистенцијализам. Дај ми мистерии за човечката психа. Дај ми театар и џез како терапија.

Поврзани содржини

Остави коментар