10 најскапи автомобили продадени на аукции

10 најскапи автомобили продадени на аукции

На оваа листа се наоѓаат автомобили кои се продадени низ неколку светски реномирани аукциски куќи. Иако колите се користени, сепак ги привлекуваат богатите луѓе да даваат милионски суми, бидејќи секоја од нив е приказна за себе. Нивната автентичност и историја се главниот адут за високите цени, па така, желбата да се поседува ваков уникатен, а можеби и единствен автомобил, ги оправдува средствата.
.

10. Ferrari 250 LM

10 Најскапи автомобили продадени на аукции

 • Произведен: 1962 година
 • Сума: 6 979 000 американски долари
 • Аукциска куќа: RM Auctions
 • Продаден: мај, 2008 година

.

9. Shelby Daytona Cobra Coupe

10 Најскапи автомобили продадени на аукции

 • Произведен: 1965 година
 • Сума: 7 250 000 американски долари
 • Аукциска куќа: Mecum Auction
 • Продаден: август, 2009 година

.

8. Rolls-Royce 10hp

10 Најскапи автомобили продадени на аукции

 • Произведен: 1904 година
 • Сума: 7 254 290 американски долари
 • Аукциска куќа: Bonhams
 • Продаден: декември, 2007 година

.

7. Mercedes-Benz 38/250 SSK

10 Најскапи автомобили продадени на аукции

 • Произведен: 1929 година
 • Сума: 7 443 070 американски долари
 • Аукциска куќа: Bonhams
 • Продаден: септември, 2004

.

6. Bugatti Type 57SC Atalante Coupe

10 Најскапи автомобили продадени на аукции

 • Произведен: 1937 година
 • Сума: 7 920 000 американски долари
 • Аукциска куќа: Gooding
 • Продаден: август, 2008

.

5. Mercedes-Benz 540K Special Roadster

10 Најскапи автомобили продадени на аукции

 • Произведен: 1937 година
 • Сума: 8 252 201 американски долари
 • Аукциска куќа: RM Auctions
 • Продаден: октомври, 2007 година

.

4. Ferrari 330 TR/LM

10 Најскапи автомобили продадени на аукции

 • Произведен: 1962 година
 • Сума: 9 821 250 американски долари
 • Аукциска куќа: RM Auctions
 • Продаден: мај, 2007

.

3. Bugatti Royale Type 41 1931

10 Најскапи автомобили продадени на аукции

 • Произведен: 1931 година
 • Сума: 9 800 000 американски долари
 • Аукциска куќа: Christie’s
 • Продаден: ноември, 1987 година

.

2. Ferrari 250 GT SWB Spyder

10 Најскапи автомобили продадени на аукции

 • Произведен: 1961 година
 • Сума: 10 894 000 американски долари
 • Аукциска куќа: RM Auctions
 • Продаден: мај, 2008 година

.

1. Ferrari 250 Testa Rossa

10 Најскапи автомобили продадени на аукции

 • Произведен: 1957 година
 • Сума: 12 402 500 американски долари
 • Аукциска куќа: RM Auctions
 • Продаден: мај, 2009 година


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар