10 легендарни и мистериозни библиотеки од древниот свет

Познато е дека знаењето е богатство, а во древниот свет тоа се чувало подобро од златото. Огромните библиотеки на древните цивилизации се доказ дека сите богатства во светот изгледаат бледо во споредба со знаењето. На оваа листа ќе ги пронајдете најневеројатните библиотеки кои многу често биле мета на напад во војните. Ова се библиотеките кои го оформиле светот во кој живееме денес.

1. Куќата на мудроста

(1)10-legendarni-i-misteriozni-biblioteki-od-drevniot-svet-kafepauza.mk

Нарекувана и Колепка на цивилизацијата, древната Месопотамија (денешен Ирак) некогаш била центар за учење. Покрај Грција, Египет и Рим, Месопотамија имала една од најголемите институции за учење која била изградена во 9-тиот век во Багдад. Оваа институција била позната како Куќа на мудроста и содржела литература од Персија, Грција и Индија. Исто така овде имало и дела од областа на математиката, филозофијата, медицината и астрономијата. Куќата на мудроста била центар на исламскиот интелект и знаење стотици години, сè додека не била уништена од Монголите во 1258 година. Многу од вредните книги биле фрлени во реката Тигар, а легендата вели дека реката се обоила црна поради мастилото од книгите.

2. Библиотеките близначки на Трајан

(2)10-legendarni-i-misteriozni-biblioteki-od-drevniot-svet-kafepauza.mk

Древните Римјани собирале секакви записи што вклучувале сè од математика до филозофија. Љубовта кон знаењето на еден римски император помогнала да се направат двете најголеми библиотеки од древниот свет. Околу 112-тата година, императорот Трајан направил комплекс градби во срцето на Рим. Во овој комплекс имало пазари, плоштади и храмови. Но најпознатото нешто биле двете библиотеки. Овие структури имале околу 20.000 дела на латински и грчки. Историчарите сè уште се обидуваат да откријат зошто исчезнала оваа библиотека. Според пронајдените текстови, библиотеките постоеле до 5-тиот век, што значи дека биле во употреба барем 3 векови.

3. Вилата на папирусите

Ова е една од ретките древни библиотеки кои постојат и до ден денес. Вилата е лоцирана во Италија, и ја преживеала ерупцијата на Везув во 79-тата година. Пепелта од вулканот зачувала околу 1.785 дела кои се наоѓале во библиотеката и кои биле скриени до 1752 година, кога археолозите ја пронашле библиотеката. Всушност вилата била куќа која имала импресивна приватна библиотека, колекција од бронзени статуи и неверојатна архитектура.

4. Библиотеката на Пергамум

(4)10-legendarni-i-misteriozni-biblioteki-od-drevniot-svet-kafepauza.mk.jpg

Направена во 3-тиот век п.н.е. на територија на денешна Турција, оваа библиотека имала 200.000 свитоци на разни теми. Била сместена во храм посветен на божицата Атина и библиотеката се сметала како „соперничка“ на онаа во Александрија. Поради ривалството помеѓу двете библиотеки, Птоломејската династија од Египет го забранила увозот на папирус во Пергамум со надеж дека библиотеката ќе пропадне. Но, работите не оделе по план, па Пергамум станал најпознатиот производител на папирус.

5. Универзитетот Наланда

(5)10-legendarni-i-misteriozni-biblioteki-od-drevniot-svet-kafepauza.mk

Универзитетот во Бахир, Индија се смета за најстариот во светот. Неговата библиотека од 9 ката ја содржи најголемата колекција на будистички текстови, покрај другите дела кои се наоѓаат во неа. Наланда имал илјадници следбеници сè додека не бил уништен во 1193 година.

Продолжува на следната страница

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар