10 култни симболи и нивното вистинско значење

10 култни симболи и нивното вистинско значење

Постојат многу симболи за кои се верувало дека поседуваат огромна ноќ. Но, понекогаш значењата на симболите се менуваат и работите што сме ги знаеле за нив имаат сосема друга мистериозна историја. Во продолжение дознајте ги тајните на најпознатите симболи во светот…

1. Хигиин пехар

10 култни симболи и нивното вистинско значење

Пехарот со змија, што можеме да го видиме на многу аптеки, е познат како Хигиин пехар. Хигија е античка грчка божица на здравјето, хигиената и чистотата. Змијата е симбол и на смртта и на бесмртноста, бидејќи нејзиниот отров може да убие и да излечи. Пехарот најпрво бил употребуван од страна на падованските аптекари во Средниот век.

2. Уроборос

10 култни симболи и нивното вистинско значење

Најстарите податоци за Уроборос датираат од 4200 година п.н.е. Овој симбол бил многу популарен во религијата, магијата, алхемијата, митологијата и психологијата. Уроборос го означува циклусот на живот и смрт. Во различни култури тој означувал работи без почеток или крај, јин и јанг, добро и зло и слично.

3. Давидова ѕвезда

10 култни симболи и нивното вистинско значење

Овој симбол бил многу популарен уште во 3000 година п.н.е. и бил знак на срцевата чакра, односно претставувал комбинација од машките и женските принципи. Во 1354 година, римскиот император Чарлс Четврти им дозволил на Евреите од Прага да имаат свое знаме и тие ја прогласиле Давидовата ѕвезда за нивен симбол.

4. Јин Јанг

10 култни симболи и нивното вистинско значење

Јин Јанг потекнува од 1-виот или 3-тиот век п.н.е. и бил застапен во будистичките верувања. Во Кина и Јапонија, овој симбол го има истото значење. Јин, темнината и Јанг, светлиот рид на планината ги означуваат спротивностите. Тие се хранат меѓусебно и се надополнуваат. Нема крај и победа во оваа битка.

5. Коловрт

10 култни симболи и нивното вистинско значење

Најраната појава на овој симбол датира од 2000 г. п.н.е. Симболот се појавува во Азија, Блискиот Исток и Египет. Коловртот е симбол на сонцето и го означува животниот циклус. Подоцна, тркалото на среќата се појавило како симбол на променливата судбина. Неговите запци наизменично носеле среќа и несреќа.

Продолжете на следната страница за останатите симболи…


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Писателот во нејзината глава вели: Дај ми англиска книжевност. Дај ми урбан апсурд и егзистенцијализам. Дај ми мистерии за човечката психа. Дај ми театар и џез како терапија.

Поврзани содржини

Остави коментар