Дознајте колку меморија „јаде“ секое јазиче во Гугл Хром

Дознајте колку меморија „јаде“ секое јазиче во Гугл Хром

Ако ви се чини дека јазичињата отворени во Гугл Хром буквално ви ја јадат РАМ меморијата, тогаш не грешите. Во продолжение ви го даваме одговорот на прашањето колку меморија зазема секое отворено јазиче.

Дознајте колку меморија „јаде“ секое јазиче во Гугл Хром

Со текот на годините, прелистувачите напредуваа и сега поседуваат многу повеќе функции од порано, а корисниците од нив очекуваат врвни перформанси. Така, се чувствуваме слободни да отвораме многу нови јазичиња додека го користиме Интернетот без да помислиме на потенцијалните последици.

Меѓутоа, големиот број отворени јазичиња дополнително го зголемува користењето на ресурсите на компјутерот. Односно, секое отворено јазиче може да заземе помеѓу 100 и 250 мегабајти внатрешна меморија.

Гугл Хром користи разни процеси за своите различни компоненти и иако тоа можеби изгледа неефикасно, тие дозволуваат прелистувачот да функционира добро дури и кога некоја од овие компоненти ќе престане да работи, што е генерално подобро отколку да замрзне или да престане да работи целиот пречистувач.

Со самото тоа, прозорците ќе продолжат да голтаат меморија, но вашиот прелистувач нема да ве изневери.

Сепак, во зависност од компјутерот, бројот на јазичиња отворени во Гугл Хром може да го забави уредот. Затоа, бидете сигурни дека ги имате отворено само јазичињата кои ви се потребни.

Следно, прочитајте за овие 5 причини поради кои вашиот компјутер е иритирачки бавен.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Спиела во пустина, летала со параглајдер и видела 71-метарска статуа од Буда исклесана во планина. Со дигитално новинарство се занимава од факултетските денови.

Поврзани содржини

Остави коментар