Зборот „менструација“ се менува во „фемструација“

Жените во светот извојуваа уште една победа за 8 Март! Зборот „менструација“ се менува во „фемструација“

Во пресрет на Меѓународниот ден на жената, 8 Март, силното женско лоби извојува уште една победа: зборот „менструација“ ќе влезе во речникот како „фемструација“ (menstruation во femstruation на англиски).

Жените во светот извојуваа уште една победа за 8 Март! Зборот „менструација“ се менува во „фемструација“

Се работи за иницијатива предводена од неколку релевантни европски невладини организации кои се борат за родовата рамноправност и женските права, а идејата е потекната со цел да се искорени префиксот „men“, што на англиски значи „маж“, од термин кој се однесува исклучиво на жените.

Барањето е веќе поднесено до Универзитетот во Оксфорд, кој е издавач на оксфордскиот речник и веќе во наредните месеци ќе влезе во онлајн едицијата на Оксфорд.

„Ова е исклучително голема победа не само за жените борци против родовите стереотипи на општеството, туку победа за сите жени во светот воопшто. Терминот ’фемструација’ на големо веќе се користи меѓу жените и оваа иницијатива е поднесена до институциите надлежни за јазичните прашања повеќе пати во историјата, но 2019 година ја одбележува нашата конечна победа. Премногу сме возбудени поради оваа издејствувана промена и убедена сум дека од ден на ден, успеваме сè повеќе да се избориме со стегите на патријархатот“, рекоа жените поднесители на барањето.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар