Шизици, уживајте без ризици! Тестирај се. Заштити се. Не дискриминирај.

Шизици, уживајте без ризици! Тестирај се. Заштити се. Не дискриминирај.

Под мотото „Шизици, уживајте без ризици!“ започна националната кампања за борба против ХИВ/СИДА. Наменета за широката јавност и посебно фокусирана на младите луѓе, оваа кампања содржи и дополнителни активности, со цел да се одбележи 1 декември, Светскиот ден за борба против сида.

1-shizici-uzhivajte-bez-rizici-testiraj-se-zashtiti-se-ne-diskriminiraj-kafepauza.mk

Како дел од многубројните активности, на 1 декември, во рамките на фестивалот Таксират, во Младинскиот културен центар – Скопје ќе се одржи настан посветен на подигнување на јавната свест за ХИВ/СИДА. Настанот е со слободен влез, а е замислен како збир од повеќе разновидни содржини посветени на оваа тема, меѓу другите и проекции на филмови во киното „Фросина“, како и промоција на овогодишниот „Твитер календар“ во фоајето на МКЦ. Настанот ќе биде музички поддржан и од страна на Соња Исмаил, која ќе има свој DJ-сет, како и со настапите на Лепи Џони и легендарните Bad Copy.

2-shizici-uzhivajte-bez-rizici-testiraj-se-zashtiti-se-ne-diskriminiraj-kafepauza.mk

Националната кампања за борба против ХИВ/СИДА е организирана од Министерството за здравство на РМ и е финансирана од Глобалниот фонд за борба против сида, туберкулоза и маларија, во соработка со Светската здравствена организација. Во промовирањето на позитивните цели на кампањата се приклучија и Црвениот крст на Република Македонија, како и Невладината организација „Доверба“, чии активности се поврзани со борбата против зависности и превенција на штетните последици од ХИВ/СИДА.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар