Домашна нутела

Неодолив чоколаден крем од лешник кој, кога ќе го видите, зборот „диета“ ви станува сосема непознат.Домашна нутелаПотребно е:

  • 100 г лешници, без лушпа и тостирани во рерна
  • 50 г квалитетно црно чоколадо со 70% какао маса
  • 50 г млечно чоколадо
  • 1 лажица какао
  • 1/2 стапче ванила (може и 1 лажичка екстракт од ванила)
  • 1 лажица масло за јадење

Подготовка: Лешниците ставете ги во блендер и измиксирајте ги. Земете едно тенџере, наполнете го со вода и оставете водата да зоврие. Над него ставете сад и на пареа топете ги чоколадите. Кога ќе се стопат, додадете ги какаото и ванилата. Мешајте додека не добиете убава смеса. Потоа, во смесата додајте ја миксираната смеса од лешници. Ставете го маслото и мешајте сè додека да се поврзе смесата. Кремот претурете го во стерилизирана тегличка и оставете го еден ден во фрижидер да се стегне.Домашна нутела


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.

За авторот

Поврзани содржини

  1. Marija Reply

    bas vi fala za receptov:)

Остави коментар