Зошто е важно прво да се сакате себеси, а потоа партнерот?

Зошто е важно прво да се сакате себеси, а потоа партнерот?

Љубовта кон себе не е себичност, туку потреба. Веројатно досега сте запознаени со разните лица на љубовта почнувајќи од родителската, пријателската, а подоцна и романтичната. Но негде помеѓу сите се наоѓа и љубовта кон себе.


Зошто е важно прво да се сакате себеси, а потоа партнерот?

Љубовта често се опишува како чувство на интензивна блискост, но веројатно за неа има толку дефиниции колку што има и луѓе. Без разлика дали е опишана како состојба, потреба или емоција, јасна е нејзината важност бидејќи љубовта била причина за војување, пишување, сликање… Иако во животот се соочуваме со повеќе видови љубов, онаа која е најубава, но и која може да предизвика најмногу проблеми, е љубовта кон партнерот.

Овој вид љубов спаѓа во групата на најинтимни односи бидејќи на нејзина основа се создава ново семејство. За која било врска да успее потребни се постојани работа и труд, но покрај заедничкото согласување потребно е уште нешто – добар однос со самите себе.

Љубовта кон себе е тема што станува сè попопуларна бидејќи покрај романтичната врска, има големо влијание и врз останатите делови од животот. Со цел вашите врски да бидат стабилни, неопходно е да се сакате себеси бидејќи начинот на којшто се сакате самите е начинот на којшто ќе ве сакаат и другите. Замислете си колку поразличен би бил светот кога секој би се сакал себеси како што се надева дека ќе го сака партнерот.

Секоја врска бара трпение и многу енергија, а истото важи и за врската што ја имате со себе. Преголемата самокритичност и недостатокот од самоконтрола се едни од најчестите пречки во развивањето на љубовта кон себе. Но со постојана работа лесно ќе почнете да мислите добро за себе и да си ја дадете потребната љубов. Иако е тешко да се дефинира љубовта, често се кажува дека таа е извор на животот, па најпрво подарете си ја себеси пред да можете да ја дадете и на некој друг.

Прочитајте ги и овие цитати за љубовта кон себе што ќе ви го променат животот.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар