Зошто е важно чувството на психолошка безбедност во рамките на семејството?

Зошто е важно чувството на психолошка безбедност во рамките на семејството?

Чувството на психолошка безбедност при работа станува популарен и важен концепт на работното место ширум светот. Но, што значи да се чувствуваме безбедни во домот и во рамките на семејството? Како можеме да се чувствуваме емотивно безбедни кога се справуваме со многубројните животни предизвици?

Зошто е важно чувството на психолошка безбедност во рамките на семејството?

Психолошката безбедност се однесува на средина, како што е домот или работното место, каде што секој се чувствува удобно и верува дека најважните работи во животот се чесноста, искреноста и вистината. Недостатокот на емоционална безбедност може да доведе до чувство на анксиозност и апатија. Во продолжение прочитајте зошто е важно да се чувствувате психолошки безбедно дома и во рамките на семејството.

1. Благосостојба

Чувството на безбедност им дава на поединците сигурност и удобност што, од друга страна, им овозможува да се изразат себеси и да бидат ранливи без страв од негативни последици. Ова ја промовира благосостојбата и ги намалува стресот и анксиозноста.

2. Поттикнува отворена комуникација

Кога луѓето се чувствуваат психолошки безбедно, поголема е веројатноста дека ќе комуницираат отворено и искрено. Ова промовира здрави врски и позитивни интеракции.

3. Ја зголемува довербата

Чувството на безбедност е од суштинско значење за градење доверба меѓу поединците. Кога луѓето се чувствуваат безбедно и удобно, постојат поголеми можности да си веруваат еден на друг и да формираат силни врски.

4. Позитивно влијае врз личниот раст и развој

Ги охрабрува поединците да преземаат ризици и да испробуваат нови работи. Ова може да доведе до личен раст и развој, како и до иновации и напредок во рамките на заедницата.

5. Го намалува конфликтот

Кога луѓето се чувствуваат психолошки безбедно, тие се со помала веројатност да се вклучат во конфликт или одбранбено однесување. Тоа го намалува конфликтот и промовира помирна и хармонична средина каде што луѓето се чувствуваат слободно да бидат свои.

6. Гради здрави врски

Кога домовите се психолошки безбедни, луѓето се чувствуваат слободни да се изразуваат отворено и искрено. Ова поттикнува здрави односи и создава чувство на доверба и безбедност меѓу членовите на семејството и членовите на заедницата.

7. Ги намалува стресот и анксиозноста

Кога домовите и заедниците се психолошки безбедни, луѓето се чувствуваат помалку вознемирени. Тоа е затоа што тие не се постојано загрижени дали ќе бидат осудувани или критикувани поради нивните постапки.

8. Го подобрува менталното здравје

Чувството на безбедност го подобрува менталното здравје и придонесува за намалување на чувствата на изолација, осаменост и депресија. Кога луѓето се чувствуваат безбедни, поголема е веројатноста да побараат помош кога им е потребна за да го подобрат своето ментално здравје.

Откако прочитавте зошто е особено важно да се чувствувате безбедни во домот и во семејството, можеби ќе сакате да прочитате и како да го препознаете чувството на внатрешен мир и спокојство.

Извор: themindsjournal.com


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар