Шпага: Сите придобивки од изведувањето на оваа вежба

Шпага – една од најубавите вежби преку која се покажува еластичноста и убавината на човечкото тело. Сепак, сите знаеме дека без одредена подготовка е невозможно таа да се изведе и секој обид веднаш да ја направите оваа вежба е не само болен, туку и трауматичен. Многу жени сакаат да научат па прават шпага за да станат пофлексибилни. Но, за оваа вежба е потребна обука за подобрување на физичката кондиција, како и за зголемување на еластичноста на лигаментите, тетивите и мускулните влакна.

Шпага: Сите придобивки од изведувањето на оваа вежба

Придобивките од оваа вежба

Способноста да се изврши вежбата може да донесе значителни придобивки за телото. При редовно практикување може да ги имате следниве бенефити:

  • Зајакнување на стомачните и внатрешните мускули на бутовите (оваа зона е генерално тешка за вежбање затоа што кај многу девојчиња и жени ова е „проблематичната“ област за складирање маснотии);
  • Подобрување на функционирањето на генитално-уринарниот систем (поради протокот на крв во нив);
  • Ослободување од стрес;
  • Намалување на веројатноста од повреди и фрактури.

Се верува дека практикувањето на шпага, подоцна им помага на жените за време на породувањето и ја намалува веројатноста од појава на повреди.

Посетете киропрактичар пред да започнете со изведувањето на оваа вежба. За луѓето кои имаат проблеми со зглобовите на колената и проблеми со ‘рбетот, некои вежби се забранети.

Не е препорачливо да изведете шпага без претходен тренинг. Истегнувањето ќе ве боли, а во најлош случај може да доведе и до прекин на лигаментите, па дури и до делумно оштетување на мускулите. Ваквите повреди се многу болни и треба долго време да се лечат.

Во зависност од начинот на изведба, шпагата условно е поделена на 2 вида:

  •     Вкрстена
  •     Лонгитудинална

Невозможно е да се каже кој е подобриот начин (поубав, поздрав за телото); згора на тоа, за максимална флексибилност на телото вреди да се научат и двете опции.

Можеби сакате да дознаете и како да го приспособите вежбањето според менструалниот циклус?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар