Чоколадна торта со слоеви од бисквити

Совршена за вашето роденденско изненадување

(1) Чоколадна торта со слоеви од бисквити

Потребни состојки:
За тестото од бисквити:
  • 500 грама брашно
  • 70 грама маргарин
  • 150 грама рицинов шеќер
  • 3 лажици мед
  • 1 лажица сода бикарбона
  • 2 јајца
  • Прстофат сол
За кремот од Нутела:
  • 250 грама несолен путер, омекнат
  • 1 литар млеко
  • 6 лажички гриз
  • 100 грама шеќер
  • 2 лажици сол
  • 280 грама Нутела
За благиот сос:
  • 60 грама Нутела
  • 60 грама темно чоколадо, исечкано
  • 60 грама крем
  • 60 грама испечени и излупени лешници

(2) Чоколадна торта со слоеви од бисквити

Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 180 степени и подгответе колку што е можно повеќе тркалезни садови за печење. Ќе ви бидат потребни 8, но доколку немате толку можете да ги ротирате оние кои веќе ги имате. Обложете ги со хартија за печење и тргнете ги на страна.

За да го направите тестото од бисквити, измешајте ги рачно сите состојки, а потоа дополнително мешајте со електричен миксер. Поделете го тестото на 8 еднакви парчиња. На рамна површина сипете малку брашно и оформете го секое парче тесто во многу тенка тркалезна форма со големина од една чинија. Поставете една чинија врз секое од овие теста и отстранете го вишокот. Поставете ги тестата врз садот за печење и печете од 7 до 8 минути или сè додека не станат златни. Тргнете ги настрана за да се оладат.

Во меѓувреме направете ја глазурата. Сварете го млекото, гризот, шеќерот, ванилата и солта заедно. Варете сè додека не добиете густа смеса, а потоа сместете ги во голем сад отпорен на топлина и прекријте ги со пластична кеса директно на површината. Ставете ги во фрижидер додека не се оладат. Мешајте го путерот со миксер сè додека тој не стане блед и кремаст. Додајте ја потоа и Нутелата и мешајте сè додека не се комбинираат. Откако ќе завршите, лажичка по лажичка претурете ја смесата со млекото и гризот. Повторно мешајте додека не се комбинираат.

За да ја составите тортата поставете едно тесто од бисквити на чинија за сервирање. Премачкајте го со мал дел од кремот и распределете го рамномерно врз тестото. Ставете уште едно тесто врз него и повторувајте го процесот сè додека не ги наредите сите слоеви тесто. Со остатокот од кремот поминете на врвот и страничните делови од тортата за да ја зацврстите. Ставете ја во фрижидер да се олади.

За да го направите благиот сос, во еден сад за готвење ставете Нутела, крем и чоколадо и загрејте ги на слаб оган, притоа цело време мешајќи. Кога тие ќе се стопат, тргнете ги од оган. Сипете го сосот над тортата и дозволете му да капи по страните, а потоа додајте ги и лешниците.

Чувајте ја тортата во фрижидер. Најдобро е да ја сервирате наредниот ден. Добар апетит.

(3) Чоколадна торта со слоеви од бисквити


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Дипломиран психолог кој обожава да пишува. Автор на научно-фантастичната книга „На работ од времето“. Животно мото ѝ е дека не смее да помине ниту еден ден без кафе и танцување.

Поврзани содржини

Остави коментар