Брза и едноставна: Највкусната торта без јајца и лактоза

Брза и едноставна: Највкусната торта без јајца и лактоза

Не пропуштајте го нашиот рецепт за торта без јајца и лактоза! Станува збор за вкусен и едноставен рецепт кој сигурно ќе сакате уште веднаш да го пробате.

Брза и едноставна: Највкусната торта без јајца и лактоза

Потребни состојки:

  • 1,4 литри вода
  • 18 лажици брашно
  • 18 лажици шеќер
  • 3 лажици џем или мармалад по избор
  • 100 грама мелени бисквити
  • 6 лажици масло
  • 2 лажици какао
  • 2 лажички сода бикарбона
  • 120 грама чоколаден пудинг
  • 200 грама чоколадо за готвење
  • 250 грама маргарин
  • 100 грама шеќер во прав
  • 300 грама шлаг крем
  • 500 милилитри минерална или обична вода

Начин на подготовка:

1. Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови.

2. Измешајте 13 лажици шеќер во 400 милилитри топла вода. Додадете 4 лажици масло и мармалад и измешајте ги сите состојки. Потоа додадете брашно, какао, сода бикарбона и мелените бисквити и мешајте додека смесата не се изедначи.

3. Истурете третина од смесата во сад за печење и печете ја кората околу 15 минути. Повторете ја постапката за уште 3 или 4 кори.

4. Подгответе го пудингот според упатството од кесичката, тргнете го од оган и додадете 100 грама чоколадо за готвење и мешајте додека не се растопи. Во друг сад изматете го маргаринот со шеќерот во прав и додадете го пудингот. На крај, изматете го шлагот.

5. Намачкајте ги корите така што првин ќе го нанесете кремот, а потоа шлагот. Постапката повторете ја додека не ги наредите сите кори. Врвот на колачот прелијте го со крем, а остатокот со шлаг. На крајот растопете 100 грама чоколадо за чоколадна глазура.

Откако го прочитавте нашиот денешен рецепт, можеби ќе сакате да го прочитате и рецептот за најлесната торта за која ви се потребни само 3 состојки.

Извор: atma.hr


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар