5 инспиративни психолошки совети за 2021 година што навистина помагаат

5 инспиративни психолошки совети за 2021 година што навистина помагаат

Човечкиот ум неверојатно добро ги пополнува празнините во перцепцијата, а тоа ве тера да го гледате најдоброто кај луѓето. Во продолжение прочитајте ги овие психолошки совети што ќе ви го подобрат животот.

5 инспиративни психолошки совети за 2021 година што навистина помагаат

1. Не сте биле нужно посреќни кога сте биле помлади

Една студија објавена во списанието „Социјална психологија и наука за личноста“ покажа дека оптимизмот е на најниско ниво во вашите 20-ти години, а потоа стабилно се зголемува во текот на триесеттите и четириесеттите години, достигнувајќи го врвот во 50-тите години. Потоа, оптимизмот кај луѓето постепено опаѓа. На 55-годишна возраст, многумина доживуваат највисоко ниво на оптимизам.

Друго истражување покажа дека задоволството од животот полека опаѓа во текот на целиот живот, но не насекаде во светот. Истражувачите откриле дека задоволството од животот се подобрува со текот на годините во Австралија, Канада, Ирска, Нов Зеланд, Велика Британија и САД. Исто така, тие открија дека бракот и вработувањето се поврзани со повисокото ниво на задоволство од животот.

2. Посветеноста е клучна во односите

Која е магичната комбинација на фактори поради кои цвета љубовната врска? Ова прашање го поставиле тим научници предводени од Саманта Џоел од Универзитетот „Вестерн“ во Канада, па направиле истражување на оваа тема. Откриле дека рецептот за среќа е посветеноста во врската.

Поединците кои цврсто верувале дека нивниот партнер е посветен на љубовната врска почесто велеле дека се многу задоволни од врската, односно дека нивниот љубовен живот цвета. Според истражувањето, посветеноста се покажала како поважна за квалитетот на врската отколку страста, поддршката, приврзаноста и сексуалниот живот.

3. Во нашата природа ни е да го гледаме најдоброто кај луѓето

Човечкиот ум неверојатно добро ги пополнува празнините во перцепцијата. Тоа е начинот на кој го перципираме движењето од низа каскадни слики и начинот на кој ги гледаме тродимензионалните објекти на дводимензионални површини.

А, што е со проценувањето на физичкиот изглед на другите луѓе?

Неодамнешниот труд објавен во списанието „Природа“ сугерира дека нашиот ум инстинктивно греши кога станува збор за убавината. Тим психолози од Универзитетот во Лисабон откриле дека нецелосните фотографии од странци им биле значително попривлечни на испитаниците отколку оние на кои се гледаат во целост.

Испитаниците веројатно донеле позитивни проценки за привлечноста на туѓите лица поради недостатокот на информации. Ова сугерира дека луѓето ги пополнуваат информациите што недостасуваат со свои оптимистични заклучоци.

4. Не поставувајте какви било цели, туку поставете ги вистинските

Психолозите потенцираат дека постои голема разлика помеѓу поставувањето цели и поставувањето на вистинските цели.

Како да знаете дали ги поставувате вистинските цели?

Новото истражување ја олеснуваа оваа дилема со скала за оценување – од 1 (целосно не се согласувам) до 5 (целосно се согласувам). Оценете ги потенцијалните причини зошто сакате да постигнете одредена цел:

  • затоа што некој друг го сака тоа или затоа што ќе добијам нешто од некого
  • затоа што би се срамел ако не ја постигнам таа цел
  • затоа што навистина верувам дека ова е важна цел што треба да си ја поставам
  • заради забавата и уживањето што ќе ми ги овозможи таа цел
  • затоа што го претставува тоа што сум и го одразува она што најмногу го ценам во животот

Ако заклучоците од 3 до 5 ги опишуваат вашите цели, веројатно сте на вистинскиот пат. Ако сметате дека изјавите под броевите 1 и 2 се однесуваат на вашата ситуација, тогаш можеби треба да ја смените насоката во која се движите бидејќи тоа не се најдобри причини за да ја постигнете целта.

Имено, причините под броевите 3, 4 и 5 укажуваат дека сте суштински мотивирани да ја остварите таа цел, а причините под броевите 1 и 2 укажуваат на мотивација предизвикана од некои надворешни стимули или неконзистентна мотивација.

Кога луѓето ги следат целите усогласени со своите основни вредности, таленти, интереси и потреби (т.е. самостојни цели), тие имаат поголема веројатност да ги постигнат своите цели. Следењето и постигнувањето на самостојните цели обезбедува искуство на автономија, компетентност и поврзаност, кои се клучни за благосостојбата. И обратно, непостојаните цели може да резултираат само со губење време и енергија и дури и луѓето да ги постигнат, нема да добијат придобивки поврзани со нивната благосостојба или со нивниот развој.

5. Бидете отворени, позитивни и директни

Постојат стотици, ако не и илјадници цртички што психолозите ги користат за да опишат една личност. Една личност може да биде нежна, нервозна, скромна или совесна. Некој може да биде независен, суетен или да ризикува.

Кои особини најчесто ги поседуваат психолошки „здравите“ луѓе?

Истражувачите од Универзитетот „Дејвис“ во Калифорнија се обиделе да одговорат на ова прашање. Тие откриле дека високото ниво на отвореност на чувствата, позитивните емоции и директноста најмногу укажуваат на здрава личност. Таквите луѓе имаат најмалку шанси да изразат непријателство, ранливост и вознемиреност.

Прочитајте ги овие чекори за емоционална детоксикација во 2021 година.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар