4 начини да препознаете кога некој ве лаже

Иако можеби ќе си простите бидејќи сте излажале некого, сепак кога ќе дознаете дека вие сте излажани чувството не е пријатно. Овие потсвесни начини на однесување на лажговците се одредени со помош на лингвистичка текстуална анализа, и би било добро да ги знаете.

1. Лажговците избегнуваат да се спомнат себеси

(1)4-nachini-da-prepoznaete-koga-nekoj-ve-lazhe-kafepauza

Кога лажговците не ја кажуваат вистината, тие избегнуваат да зборуваат за себе. Тие зборуваат или пишуваат за други, најчесто во трето лице, како да ставаат некакво растојание помеѓу нив и нивните лаги.

2. Говорот на лажгото е негативен

(2)4-nachini-da-prepoznaete-koga-nekoj-ve-lazhe-kafepauza

Лажговците се обично негативни бидејќи потсвесно чувствуваат вина за нивните лаги.

3. Нивните објаснувања се наједноставни

(3)4-nachini-da-prepoznaete-koga-nekoj-ve-lazhe-kafepauza.mk

Лажговците обично сè објаснуваат едноставно бидејќи нивниот мозок не сака да смисли комплицирана лага. Судењето и евалвацијата се комплексни работи.

4. Лажговците користат збунувачки зборови

(4)4-nachini-da-prepoznaete-koga-nekoj-ve-lazhe-kafepauza.mk

Покрај едноставните објаснувања, лажговците користат сложена структура за нивните реченици. Тие внесуваат зборови и неважни детали кои им помагаат да ја прикријат измамата.

Бонус: Очите не лажат

(5)4-nachini-da-prepoznaete-koga-nekoj-ve-lazhe-kafepauza.mk

Ако не можете да забележите ниту еден од овие сигнали, но сепак се сомневате дека некој ве лаже, внимателно набљудувајте ги очите на соговорникот. Лажењето ги прави луѓето нервозни, а тоа резултира со забрзано чукање на срцето и ширење на зениците.

Погледнете и што да правите кога ќе фатите некого во голема лага.


За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар