Животните цели во новата година според Марк Твен

Поентата на прославувањето Нова година е дискутабилна, се менува датумот, како и секој друг ден, додека останатите нешта остануваат исти. Тоа сепак ни дава голема причина да си зададеме големи цели, да замислиме желби и да донесеме важни одлуки за нашата иднина, особено онаа до следниот 31 декември. Марк Твен тоа одлично го сумирал во една негова новогодишна мисла.

Животните цели во Новата година според Марк Твен

„Дојдено е времето кога секој треба да си ги постави новите животни цели кои ќе ги оствари во новата година. Веќе од следната недела можете, како и обично, да ги пратите по ѓаволите. Вчера секој ја испуши последната цигара, ја испи последната пијачка и пцуеше за последен пат. Од денеска, ние сме побожно и примерно општество. За триесет дена, ќе ги отфрлиме сите наши промени и на маните ќе гледаме како да се помали од кога било. И повторно ќе бидеме задоволни со тоа како и годинава го направивме истиот напор од лани. Како и да е, само напред со тоа! Нова година е безопасна годишна институција од која никој нема корист освен за прекумерно пијанење, пријателски пораки и залажувачки нови цели. Ви посакувам да уживате во неа со сета слобода која одговара на нејзината величина!“ – Марк Твен


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Го интересираат општествените науки и сето она што ја истражува повеќедимензионалноста на светот и човековото однесување, но од тоа само правото му е професија. Вљубеник во филмот, фотографијата, читањето и сите спортови на овој свет. Пишувањето му е задоволство кое му овозможува да биде во контакт со нив секој ден.

Поврзани содржини

Остави коментар