Загатка: Кој градинар со какви рози дошол на изложба?

Загатка: Кој градинар со какви рози дошол на изложба?

Рано напролет, четворица градинари ги донеле на изложба своите рози. Розите биле во четири бои: црвена, жолта, зелена и сина, а секоја роза ја имало во две бои. Никој од градинарите немал две рози во иста боја и никој немал две рози во иста боја како некој друг.

zagatka-koj-gradinar-so-kakvi-rozi-doshol-na-izlozhba-kafepauza.mk

Можете ли да заклучите во какви бои биле розите на секој градинар?

 1. Милан имал жолта роза.
 2. Драган немал црвена роза.
 3. Бојан имал сина роза, но не зелена, додека Никола немал жолта.
 4. Еден од градинарите со црвена роза имал и зелена.
 5. Еден градинар со жолта роза имал и сина.
 6. Еден од градинарите со зелена роза немал црвена.
 7. Никој од градинарите со жолта роза немал зелена.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

 1. Анонимен Reply

  M-zolta,crvena
  D-zelena,sina
  B-sina,zolta
  N-crvena,zelena

 2. tik-tak Reply

  Милан имал жолта и црвена роза , Драган имал сина и зелена роза, Бојан имал сина и жолта роза и Никола имал црвена и зелена роза. 😀

Остави коментар