Вистинска приказна преточена во поезија: Но ти не го стори тоа

Ова е една илустрирана поема базирана на вистинска приказна, која сосема ќе ве трогне.

Се сеќаваш на оној ден, Кога ми ја позајми твојата нова кола, а јас ја удрив? Мислев дека ќе ме убиеш.

Се сеќаваш на оној ден,
Кога ми ја позајми твојата нова кола, а јас ја удрив?
Мислев дека ќе ме убиеш.

Но ти не го стори тоа.

Но ти не го стори тоа.

Се сеќаваш на оној ден, Кога ја повратив питата од јагоди врз твојот нов тепих? Мислев дека ќе ме замразиш.

Се сеќаваш на оној ден,
Кога ја повратив питата од јагоди врз твојот нов тепих?
Мислев дека ќе ме замразиш.

Но ти не го стори тоа.

Но ти не го стори тоа.

Кога те одвлечкав на плажа, А почна да врне, да истура, баш како што рече ти? Мислев ќе ми речеш: „Ти реков“.

Се сеќаваш на оној ден,
Кога те одвлечкав на плажа,
А почна да врне, да истура, баш како што рече ти?

Но ти не го стори тоа.

Мислев ќе ми речеш: „Ти реков“.
Но ти не го стори тоа.

Се сеќаваш на оној ден, Кога флертував со сите момци за да те направам љубоморен, И ти стварно стана љубоморен? Мислев дека ќе ме оставиш.

Се сеќаваш на оној ден,
Кога флертував со сите момци за да те направам љубоморен,
И ти стварно стана љубоморен?
Мислев дека ќе ме оставиш.

Но ти не го стори тоа.

Но ти не го стори тоа.

9-vistinska-prikazna-pretochena-vo-poezija-no-ti-ne-go-stori-toa-kafepauza.mk

Се сеќаваш на оној ден, Кога заборавив да ти кажам дека треба да се облечеш покласично за забавата, Па ти дојде со фармерки?

Се сеќаваш на оној ден,
Кога заборавив да ти кажам дека треба да се облечеш покласично за забавата,
Па ти дојде со фармерки?

Мислев дека ќе ме напуштиш.

Мислев дека ќе ме напуштиш.

Но ти не го стори тоа.

Но ти не го стори тоа.

13-vistinska-prikazna-pretochena-vo-poezija-no-ti-ne-go-stori-toa-kafepauza.mk

14-vistinska-prikazna-pretochena-vo-poezija-no-ti-ne-go-stori-toa-kafepauza.mk

Да, имаше многу работи кои не ги направи.

Да, имаше многу работи кои не ги направи.

Туку ме трпеше,

Туку ме трпеше,

Ме сакаше, Ме заштитуваше.

Ме сакаше,
Ме заштитуваше.

Имаше многу, многу работи за кои сакав да ти надоместам,

Имаше многу, многу работи за кои сакав да ти надоместам,

Кога ќе се вратеше од Виетнам.

Кога ќе се вратеше од Виетнам.

20-vistinska-prikazna-pretochena-vo-poezija-no-ti-ne-go-stori-toa-kafepauza.mk

21-vistinska-prikazna-pretochena-vo-poezija-no-ti-ne-go-stori-toa-kafepauza.mk

Но, ти не го стори тоа.

Но, ти не го стори тоа.

Авторот на оваа поема беше обична Американка, чиј маж беше повикан да служи војска и замина на бојните полиња во Виетнам кога нивната ќерка имаше 4 години. Од тој момент па наваму, таа и нејзината ќерка се имаа само една со друга. Подоцна, нејзиниот маж за жал почина на бојното поле. Таа остана вдовица и на крајот умре од старост.

Авторот на оваа поема беше обична Американка, чиј маж беше повикан да служи војска и замина на бојните полиња во Виетнам кога нивната ќерка имаше 4 години. Од тој момент па наваму, таа и нејзината ќерка се имаа само една со друга.
Подоцна, нејзиниот маж за жал почина на бојното поле. Таа остана вдовица и на крајот умре од старост.

Кога нејзината ќерка ги средувала нејзините посмртни остатоци, таа ја открила оваа поема која ја напишала нејзината мајка за нејзиниот татко уште тогаш. Била насловена: „Но ти не го стори тоа“

Кога нејзината ќерка ги средувала нејзините посмртни остатоци, таа ја открила оваа поема која ја напишала нејзината мајка за нејзиниот татко уште тогаш. Била насловена: „Но ти не го стори тоа“

 


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар