Уникатни форми на цвеќиња кои личат на нешто друго

Цвеќињата, како репродуктивни органи, еволуирале со една примарна цел – да привлекуваат опрашувачи како инсекти и птици. Оваа функција придонела тие да се развијат во многу различни облици и бои од кои некои личат на препознатливи фигури, растенија и животни.

Орхидеја во форма на мајмунско лице (1)

Орхидеја во форма на мајмунско лице (1)

Орхидеја во форма на мајмунско лице (2)

Орхидеја во форма на мајмунско лице (2)

Орхидеја во форма на мајмунско лице (2)

Орхидеја во форма на мајмунско лице (2)

Боите на овие колоритни орхидеи привлекуваат инсекти и птици, сигнализирајќи дека цвеќињата се полни со сладок нектар. Нивните форми од друга страна, често еволуираат за да привлекуваат или сместуваат опрашувачи, додека истовремено ги одвлекуваат паразитите и други штетни опрашувачи. Некои цвеќиња се повеќе гостопримливи кон пчелите додека други привлекуваат колибри или разни инсекти.

Нивните прекрасни бои и различноста привлекуваат уште некого – нас. Љубителите на орхидеи ги сакаат овие цвеќиња заради нивната сличност со други работи, кои и покрај тоа што се тотално коинцидентни, истовремено се и екстремно забавни.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар