Тестирајте ги вашите логички способности со овие детективски загатки

Речиси секој сака добра детективска приказна каде што полицајците ги истражуваат најчудните случаи. Сигурно како мали сте сонувале дека еден ден и вие да го работите тоа. Овие загатки ќе ви овозможат да се почувствувате како вистински детектив. Дали можете да ги решите сите?

1. Убиството на аристократот

(1)testirajte-gi-vashite-logichkisposobnosti-so-ovie-detektivski-zagatki-kafepauza.mk

Џорџ Смит бил убиен во недела навечер. Во неговата куќа имало 5 други луѓе: Сопругата на господин Смит, неговиот личен готвач, слугата, слугинката и градинарот. Сите тие му кажале на детективот Стивенс што правеле таа вечер.

 • Госпоѓа Смит читала книга покрај каминот.
 • Готвачот правел појадок.
 • Слугата им давал инструкции на мајсторите во дневната соба.
 • Слугинката ги миела садовите.
 • Градинарот ги наводнувал растенијата во градината.

Веднаш по разговорот, детективот го уапсил убиецот. Кој бил убиецот и како детективот го знаел тоа?

 • Одговор

  Убиецот е готвачот. Убиството се случило навечер, а тој рекол дека правел појадок.

2. Глупав убиец

(2)testirajte-gi-vashite-logichkisposobnosti-so-ovie-detektivski-zagatki-kafepauza.mk

Детективот разговарал со еден лекар во чекалната, кога еден исплашен човек влегол во болницата и извикал: „Некој ја застрела жена ми!“

Детективот го замолил човекот да му раскаже што се случило. Човекот, господин Кларк, рекол дека бил на работа кога добил повик од неговата слугинка. Таа му кажала дека нешто ужасно ѝ се случило на неговата сопруга и дека таа била со неа на интензивна нега. Господин Кларк веднаш истрчал во болницата.

Кога господин Кларк ја завршил приказната, детективот веднаш го уапсил за обид за убиство. Зошто го направил ова?

 • Одговор

  Господин Кларк не би требало да знае ништо за застрелувањето. Неговата слугинка само му кажала дека нешто лошо ѝ се случило на неговата сопруга.

3. Крвна врска

(3)testirajte-gi-vashite-logichkisposobnosti-so-ovie-detektivski-zagatki-kafepauza.mk

Еден милионер бил застрелан во челото во неговиот дом. Детективот разговарал со 3-цата синови на милионерот, Џек, Џон и Џејмс, кои биле дома.

 • Џек рекол дека таа ноќ Џон, нивниот татко и тој биле на некој официјален прием. Стигнале дома и влегле во дневната соба. Прво влегол неговиот татко, а потоа Џон и Џек. Кога татко почнал да се качува по скалите, Џејмс влегол во дневната соба и го застрелал.
 • Џон ја потврдил приказната на Џек.
 • Џејмс рекол дека таа вечер бил на посета кај некои пријатели. Кога стигнал дома неговиот татко веќе бил мртов.

На детективот веднаш му се разјаснил случајот. Кој бил убиецот и како детективот го решил случајот?

 • Одговор

  Џон и Џек лажеле. Ако Џејмс го убил нивниот татко, тој би бил застрелан во тилот бидејќи тргнал да се качува по скалите.

4. Бегство

(4)testirajte-gi-vashite-logichkisposobnosti-so-ovie-detektivski-zagatki-kafepauza.mk

Детективот требало да пронајде затвореник кој избегал од затвор. Тој знаел дека затвореникот се криел во некоја од овие куќи. Но требало да ја знае точната адреса за да не го исплаши криминалецот. Тој направил фотографија од куќите со помош на дрон. Кога ја погледнал фотографијата веднаш му станало јасно каде се крие. Во која куќа се наоѓал затвореникот и како детективот го знаел тоа?

 • Одговор

  Убиецот се наоѓал во куќата А бидејќи автомобилот бил паркиран во близина на патот за да може полесно да избега.

5. Романтично патување

(5)testirajte-gi-vashite-logichkisposobnosti-so-ovie-detektivski-zagatki-kafepauza.mk

Господинот и госпоѓата Клајд отишле на патување на планина. Но, 2 дена подоцна, господин Клајд се вратил сам дома. Отишол во полициската станица и кажал дека госпоѓа Клајд паднала и загинала. Следниот ден, детективот Стивенс го посетил господин Клајд и го уапсил за убиството на неговата жена. Клајд ја признал својата вина и го прашал детективот како дознал дека тој е убиецот. Стивенс му рекол дека едноставно се јавил во агенцијата и побарал неколку информации за патување. Што му кажале од агенцијата на детективот?

 • Одговор

  Му кажале дека господин Стивенс купил 2 авионски билети за до планините, но само 1 билет за назад.

Ако ова не ви е доволно, погледнете неколку загатки од 18-тиот век кои ќе го збунат и модерниот човек.

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар