Тест на проф. Китаока: Ротирачки змии кои веднаш ја мерат количината на вашиот стрес

Постојат многу различни видови оптички илузии, но сите тие имаат една заедничка карактеристика – успешно нè залажуваат создавајќи ни искривена перцепција за она што всушност го набљудуваме. Иако најчесто се во функција на забава, оптичките илузии имаат и многу поширока примена, од медицината и технологијата, па сè до уметноста.

„Оптичките илузии можат да откријат и дали сте под стрес“ – тврди професорот Акијоши Китаока од Универзитетот Ритсумеикан во Кјото. Тој се прослави откако ја креираше оптичката илузија „ротирачки змии“, за која тврди дека е брз и ефикасен стрес тест.

**MANDATORY BYLINE** PIC BY AKIYOSHI KITAOKA / CATERS NEWS (PICTURED: ROTATING SNAKES - CIRCULAR SNAKES APPEAR TO ROTATE SPONTANEOUSLY) - These are the mind-blowing artworks of one professor who has dedicated his professional life to studying and generating a series of dizzying optical illusions. Professor Akiyoshi Kitaoka, from Ritsumseikan University, in Kyoto, Japan, has spent more than a decade creating his collecting of stomach-churning works. His designs have been used by the likes of Lady Gaga, who ran the Kitaokas work, entitled Gangaze, as the CD cover for her album Art Pop, in 2013.SEE CATERS COPY

Кликнете за поголема верзија

Ако долго ги набљудувате круговите, а тие останат неподвижни, тоа е добар знак бидејќи упатува на тоа дека сте многу смирени и опуштени.

Ако пак ви се чини дека круговите полека се вртат, тоа е сигнал дека сте уморни и ви треба одмор.

Ако круговите ви се вртат со голема брзина, ситуацијата е алармантнa бидејќи тоа упатува на фактот дека сте под исклучително многу стрес и ви се препорачува да се посоветувате со доктор.

Оптичка илузија против стрес

Загледајте се во оваа оптичка илузија и ќе почувствувате како ве напушта заморот, лошото расположение, депресијата и обесхрабреноста. Ова е одлична слика која навистина делува. Гледајте онолку долго колку што треба додека не се почувствувате дека ви е подобро.

2-test-na-prof-kitaoka-rotirachki-zmii-koi-vednash-ja-merat-kolichinata-na-vashiot-stres-kafepauza.mk

Кликнете за поголема верзија

Еве уште нешто што може да ви помогне во моментите на вознемиреност.

3-test-na-prof-kitaoka-rotirachki-zmii-koi-vednash-ja-merat-kolichinata-na-vashiot-stres-kafepauza.mk


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар