Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Сите знаеме дека Кеопсовата пирамида во Египет спаѓа во седумте светски чуда. Но дали некој од нас може да ги наброи останатите? Иако секое од нив фасцинира, сепак светот не стои во место и многу брзо се развива. Направена е нова класификација на светските чуда во две листи во кои се внесени старите (древните) и новите светски чуда. Интересно и поучно.
.

Старите седум светски чуда

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Кеопсовата пирамида

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Висечките градини во Вавилон

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Статуата на Зевз во Олимпија

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Храмот на Артемида во Ефес

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Мавзолејот на Мавзолос во Халикарнас

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Колосот од Родос

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Светилникот во Александрија

Од нив, постои само уште Кеопсовата пирамида во Египет. Сите останати не постојат, поради некоја елементарна непогода која ги зафатила краиштата каде што се наоѓале.
.

Нови седум светски чуда

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Кинескиот Ѕид во Кина

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Древниот град Петра во Јордан

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Спасителот Исус Христос во Рио де Жанеиро, Бразил

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Мачу Пикчу во Куско, Перу

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Чичен Ица во Јукатан, Мексико

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Колосеумот во Рим, Италија

Седумте Светски чуда – старите наспроти новите

Таџ Махал во Агра, Индија


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар