Разберете го подобро вашето куче препознавајќи ги овие знаци

Разберете го подобро вашето куче препознавајќи ги овие знаци

Разбирањето на говорот на телото на вашето куче е од суштинско значење доколку сакате да изградите силен и доверлив однос со вашиот пријател на четири нозе. Погледнете ги овие 16 илустрации кои ќе ви помогнат да разберете што сака да ви каже вашето домашно милениче со цел подобро да можете да комуницирате со него.

1. Мавта со опашката

Ако кучето полека мавта со опашката, тоа не разбира што се случува и ве прашува што сакате да направи. Доколку пак мавта побрзо, тоа значи дека признава дека е под ваша контрола.

Разберете го подобро вашето куче препознавајќи ги овие знаци

2. Опашката е подигната и малку мавта со неа

Го предизвикува вашиот авторитет, бидејќи смета дека тоа е одговорно во ситуацијата.

Разберете го подобро вашето куче препознавајќи ги овие знаци

3. Опашката е свиткана помеѓу нозете

Тоа е знак дека кучето се плаши од болка или пак, се чувствува непријатно. Доколку не постојат очигледни причини зошто вашето куче се однесува вака, подобро е да го однесете на ветеринар.

Разберете го подобро вашето куче препознавајќи ги овие знаци

4. Очите му се широко отворени

Ова значи дека вашето милениче се обидува да ви го придобие вниманието. Тој ве предизвикува и очекува да му одговорите на тоа.

Разберете го подобро вашето куче препознавајќи ги овие знаци

5. Замижува и трепка

Ова значи дека е подготвен за игра. Но, доколку го прави ова премногу често, може да биде индикатор за одредена болка, па однесете го на ветеринар.

Разберете го подобро вашето куче препознавајќи ги овие знаци

6. Ушите му се исправени или наклонети напред

Со ова кучето покажува дека е љубопитно и дека реагира на секој нов настан во неговата околина.

Разберете го подобро вашето куче препознавајќи ги овие знаци

7. Ушите му се спуштени надолу

Тоа е знак дека кучето е исплашено. Понекогаш вашето милениче може да го има спуштено само едното уво, а поголем дел од времето е левото. Тоа е начин на кој кучињата реагираат на непознати луѓе или пак, на луѓе од кои се плашат.

(7) Разберете го подобро вашето куче препознавајќи ги овие знаци

8. Се проѕева

Оваа постапка значи дека кучето е нервозно. Ова вообичаено го прават малите кученца коишто се опкружени со големи, непознати кучиња. Но, доколку вашето милениче се проѕева откако вие ќе го направите тоа, тоа значи дека тој е многу поврзан со вас.

(8) Разберете го подобро вашето куче препознавајќи ги овие знаци

Продолжете на следната страница за останатите знаци…


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Економист во изградба, а страстен обожавател на пишаниот збор уште откако знае за себе. Смета дека животот без домашно милениче не изгледа комплетен, а кафето со многу шеќер го смета за едно најубавите утрински задоволства.

Поврзани содржини

Остави коментар