Познат фотограф открива како да направите совршена фотографија

Познат фотограф открива како да направите совршена фотографија

Фотографот кој работи за National Geogprahic, Стив Мекури, автор на култни наслови во ова списание од 1984 година, под името „Девојки од Авганистан“, открива 9 трикови со чијашто помош вашите фотографии ќе бидат прекрасни и ќе станат омилени во вашата околина. Здружението на фотографи (The Cooperative of Photography) објавило видео со практични совети од овој прочуен фотограф, а на снимките се користени токму прекрасните фотографии на Стив Мекури од целиот свет.

1. Правило за третина

Фотограф кој работи за Национална географија открива како да направите совршена фотографија

Поставете го во третината она што е во интерес на вашето фотографирање.

2. Водечки линии

Фотограф кој работи за Национална географија открива како да направите совршена фотографија

Користете ги природните линии така што ќе ве водат кон централната точка, аспект или предмет на фотографирање.

3. Дијагонали

Фотограф кој работи за Национална географија открива како да направите совршена фотографија

Дијагоналните линии создаваат одличен впечаток, односно, придонесуваат за динамички движења на самата фотографија.

4. Рамки

Фотограф кој работи за Национална географија открива како да направите совршена фотографија

Користете природни рамки, како што се на пример прозорците, затоа што тие секогаш даваат добар ефект.

5. Фигура на земјата

Фотограф кој работи за Национална географија открива како да направите совршена фотографија

Пронајдете контраст помеѓу субјектот и позадината на фотографијата.

6. Пополнете ја рамката

Фотограф кој работи за Национална географија открива како да направите совршена фотографија

Приближете му се на субјектот и ставете го во прв план, особено ако се во прашање посебно интересни и специфични луѓе.

7. Доминантното око во центарот

Фотограф кој работи за Национална географија открива како да направите совршена фотографија

Поставете го доминантното око на вашиот субјект да биде во самиот центар на фотографијата, затоа што тоа на набљудувачот му дава впечаток дека окото го следи.

8. Форми и повторувања

Фотограф кој работи за Национална географија открива како да направите совршена фотографија

Формите се естетски привлечни, особено ако се нарушени, затоа што тоа е секогаш ефективен начин за да привлечете внимание.

9. Симетрија

Фотограф кој работи за Национална географија открива како да направите совршена фотографија

Симетријата е пријатна за очите и тоа секогаш треба да го имате предвид кога композицијата е едноставна и погодна за симетрично пресекување.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Економист во изградба, а страстен обожавател на пишаниот збор уште откако знае за себе. Смета дека животот без домашно милениче не изгледа комплетен, а кафето со многу шеќер го смета за едно најубавите утрински задоволства.

Поврзани содржини

Остави коментар