Постојано доцните? Еве што кажува тоа за вас според науката!

Постојано доцните? Еве што кажува тоа за вас според науката!

Доцните секогаш или познавате некој што доцни? Во секое друштво има барем една личност која доцни секогаш и секаде. Без оглед на тоа колкупати ќе ѝ кажете дека не треба да касни и без оглед колку е важен настанот, секогаш доцни. Ако не сте вие личноста што постојано доцни сигурно знаете некој што е таков и веројатно тоа ве нервира, а големи се шансите и тоа да го сметате за непристојно и невоспитано.

Податоците што ги имаме ние можеби ќе ви помогнат да го смените мислењето за луѓето кои доцнат. Според едно ново истражување изгледа постои добра причина за нивното доцнење – науката покажала дека доцнењето е честа навика на успешни, креативни и оптимистични луѓе. Можеби ова не звучи логично, но еве објаснување.

Станува збор за луѓето кои секогаш доцнат поради својот позитивен и оптимистичен став. Тие често преземаат премногу обврски, го преценуваат количеството на време што го имаат на располагање и затоа им е тешко да се држат до каков било временски рок.

Истражувањето покажало и дека луѓето што доцнат не само што се поуспешни туку и поздрави и живеат подолго. Во една студија се докажало дека оптимистичните продавачи за исто време продале 88% повеќе роба отколку нивните колеги што не биле оптимистични. Друга студија спроведена од Универзитетот Харвард утврдила дека оптимизмот во раниот животен период им помага на луѓето да имаат подобро здравје и пониска стапка на смртност во наредните 15 до 40 години. Со други зборови, живеат подолго.

На крајот, кога сè ќе се собере, изгледа дека воопшто не е лошо што некои луѓе постојано доцнат бидејќи тие се попозитивни, поздрави и поуспешни – но, сосема сигурно дека ќе ги нервираат оние што доаѓаат навреме.

Прочитајте кои маки ги имаат луѓето кои постојано доцнат.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Психолог кој најдобро се изразува преку пишаниот збор. Нејзиниот личен лајтмотив гласи: „Остани своја и поинаква бидејќи само така ќе блеснеш во полн сјај!“

Поврзани содржини

Остави коментар