Навистина неверојатно: Како животните можат да ја предвидат смртта и природните непогоди?

Иако не постојат докази за многу работи, експертите кои ги проучуваат животните велат дека заради нивниот многу развиен вид, мирис и слух, тие можат да го „чувствуваат“ она што луѓето не можат.

Навистина неверојатно: Како животните можат да ја предвидат смртта и природните непогоди?

Големи се шансите дека вашето милениче ќе почувствува дека ќе има земјотрес или друга катастрофа долго време пред вас. На крајот на краиштата, кучињата веќе долги години се користат при пронаоѓање дрога или скриени бомби. Колку и да е страшно, навистина е добро да имате ваш алармен систем на „четири нозе“.

Се разбира, треба да се има предвид дека тие не се семоќни, но има ситуации во кои можат да нè предупредат за катастрофи и со тоа да ни го спасат животот.

Еве што тврдат експертите за претчувството на миленичињата. Тие велат дека животните може да насетат присуство на:

Страв

Некои луѓе мислат дека кучињата и мачките можат да чувствуваат страв. Можеби не е вистина, но некои животни имаат способност да го интерпретираат говорот на телото и мирисот на феромонот и можат да почувствуваат кога некое лице се плаши од нешто, велат експертите од „Animal Animalet“.

Во основа ова е загатка. Имено, животното ги апсорбира сигналите што човекот ги испраќа и од нив чита дали тој е исплашен, среќен, тажен и слично.

Дали сте добар човек?

Постојат луѓе кои веруваат дека миленичињата не се ништо повеќе од хуманоидни форми кои само си играат и спијат. Сепак, многумина им веруваат во инстинктите на своето милениче и нема да се дружат со луѓето кои не се „одобрени“ од него.

Но, дали вашето куче или мачка навистина можат да се чувствуваат дали некој е доверлив или не?

Според студијата во списанието „Animal Cognition“, кучињата всушност би можеле да ја поседуваат оваа суперсила. Студијата открила дека еднаш кучето ги проценува знаците и постапките на една личност по нивната сигурност.

Навистина неверојатно: Како животните можат да ја предвидат смртта и природните непогоди?

Тие предвидуваат смрт

Кога ги гризат жиците или бркаат капаче од некое шише, мачките не изгледаат многу продуховено. Сепак, познато е дека тие предвидуваат дека некој ќе умре, што е многу морбидно. Ова не значи дека тие тоа јасно го покажуваат, но имаат можност да делуваат сугестивно.

Една приказна во списанието „New England Journal of Medicine“ детално ја опишало мачката Оскар како „предвидувач“ на тоа кога пациентите во еден старечки дом ќе умрат. Таа седнувала до нив само неколку часа пред смртта.

Во средновековието, мачката можеби била прогласувана за вештерско суштество, но модерната медицина открила дека материите што ги испушта човечкото тело пред да умре им овозможуваат на мачките да ги „помирисаат“.

Природни катастрофи

По некоја природна непогода, луѓето честопати известуваат дека нивното милениче се однесувало чудно во моментите пред земјотресот или торнадото. Може ли животните да претчувствуваат катастрофа?

Иако веб-страницата „Science ABC“ објави дека нема научни докази кои сугерираат дека тие можат да го прават тоа, фактот дека тие гледаат, мирисаат и слушаат работи што луѓето не можат да ги почувствуваат со сетилата, укажува дека миленичето може да биде свесно за тоа што се случува пред луѓето да сфатат што се случува.

Можеби сакате да ги прочитате и наодите од ова застрашувачко истражување дека луѓето уништиле 83% од сите диви животни на Земјата.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар