Кое е значењето на овие 11 необични трикови во хотелската индустрија коишто ги збунуваат гостите?

Секој од нас сака да влезе во хотелска соба, којашто е совршено исчистена, отпадоците се фрлени и чаршавите се блескаво бели и чисти. Но, во хотелите има и некои чудни трикови со коишто се служи персоналот, а ги збунуваат гостите. Во продолжение, прочитајте го значењето на 10-те популарни бизарни трикови коишто се користат во хотелската индустрија.

1. Која е улогата на дупките во кантите за отпадоци во хотелите и рестораните?

Кое е значењето на овие 11 необични трикови во хотелската индустрија коишто ги збунуваат гостите?

Сигурно некогаш сте забележале дека е тешко да извлечете преполна кеса од корпата за отпадоци, бидејќи се заглавува во неа. Поради тоа, вработените во услужните дејности смислиле интересно решение на овој проблем, коешто е практично за примена во секојдневниот живот. Сè што е потребно, за да не се заглавува ќесата во корпата е да избушите неколку дупки на нејзиното дно. На овој начин, циркулира воздухот и се спречува ефектот на вакуум, поради којшто вреќите се заглавуваат. Овој метод им помага на хигиеничарите во хотелите и рестораните, едноставно и брзо да го земат и исфрлат ѓубрето.

2. Зошто во наткасната покрај креветот стои примерок од Библијата?

Кое е значењето на овие 11 необични трикови во хотелската индустрија коишто ги збунуваат гостите?

Оваа традиција започнала при крајот на 19-от век, а ја започнала христијанската асоцијација Гидеонс Интернешнл. Нејзината мисија е да го прошири Божјиот збор ширум светот, па поради тоа решила да испрати копија од Библијата во хотелите низ САД, за гостите да можат подобро да се запознаат со Светото Писмо. Во денешно време Куранот, Тората, па дури и Уставот на САД може да ви бидат донесени во хотелската соба, по ваше барање.

3. Зошто ќебињата во хотелските соби се толку тесни?

Кое е значењето на овие 11 необични трикови во хотелската индустрија коишто ги збунуваат гостите?

Поконкретно тие се нарекуваат креветски шалови и нивната намена е да ги покријат долните делови од креветот. Ова е широко распространет тренд во хотелската индустрија. Прекривките за кревет не се погодни за често перење, поради што се избегнува нивното користење во хотелите од хигиенски причини. Креветските шалови коишто се за три пати помали од прекривките, заштедуваат голем дел од буџетот на хотелите, а тоа им одговара на сопствениците дури и на најлуксузните хотели.

4. Зошто ставаат две сламки во коктел наменет за еден човек?

Кое е значењето на овие 11 необични трикови во хотелската индустрија коишто ги збунуваат гостите?

Пијалаците коишто се служат со многу коцки мраз, обично се послужуваат со две сламки. Причината за тоа, е што мразот испливува на површината и создава блокада, којашто го спречува навлегувањето воздух во долниот дел од чашата. Ова го отежнува процесот на шмукање со една сламка. Поради тоа, пијачката се служи со две сламки при што втората го деблокира влегувањето на воздухот во дното на чашата, па пиењето на вашиот омилен коктел е олеснето.

5. Зошто ги вметнуваат рабовите од јорганите под душеците?

Кое е значењето на овие 11 необични трикови во хотелската индустрија коишто ги збунуваат гостите?

Овој метод на местење на креветот се нарекува „коверт“, а во хотелите е пренесен од страна на војската. Тој спречува рабовите од јорганите да висат надолу и да се валкаат по подот, поради што креветите изгледаат многу поуредно. Исто така, има уште едно објаснување за овој трик. Во минатото, кога хотелите немале централно греење креветите на хотелските гости биле загревани со помош на шишиња со топла вода, а „ковертот“ овозможувал задржување на топлината.

Продолжува на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Љубопитна новинарка и маркетерка со истражувачки дух, која е во вечна потрага по доза креативност. Животно мото ѝ е дека без утринско кафе, испеана песна и барем малку возбуда, не треба да ѝ помине ниту еден ден. Неостварен сон - да го прошета светот.

Поврзани содржини

  1. Anonymous Reply

    Каде е објаснувањето за 5тото прашање?
    5. Зошто ги вметнуваат рабовите од јорганите под душеците?

    • Моника Трајковска Јакимовска Reply

      Благодариме за забелешката, сме го избришале по грешка во процесот на уредување. Сега може да се прочита.

Остави коментар