Како треба да се однесувате во овие земји за да не ги навредите жителите?

Како треба да се однесувате во овие земји за да не ги навредите жителите?

Една од најдобрите работи кај патувањето во друга земја е доживувањето на друга култура. Но, бидете внимателни – можете да навредите некого, дури и без да сте свесни за тоа. Како турист, вашето ненамерно, навредливо однесување може да биде и незаконско. Во продолжение прочитајте што треба да знаете доколку планирате да посетите некоја од следниве земји.

Како треба да се однесувате во одредени земји за да не ги навредите жителите?

Италија – шпагети

Италијанците ги доведоа тестенините и вкусните шпагети до совршенство. Тие се јадат без употреба на лажица, бидејќи комбинацијата „лажица и виљушка“ е навреда за нив. Па, доколку нарачате шпагети во ресторан во Италија, подобро е да не побарате од келнерот лажица, бидејќи тоа ќе изгледа како да ве слушнал дека сакате да јадете супа со нож. Не грижете се, можете да побарате крпа и да ја ставите на вратот, за да не се извалкате со сосот додека јадете. Така прават Италијанците.

Како треба да се однесувате во одредени земји за да не ги навредите жителите?

Португалија – подарок

Доколку Португалец ве повика во својот дом, неопходно е да отидете со подарок, а доколку заборавите да однесете подарок, тој ќе ве смета за некултурни. Што се однесува до доцнењето на средбата, тие нема да ви замерат, бидејќи и самите често доцнат.

Како треба да се однесувате во одредени земји за да не ги навредите жителите?

Русија – жолт букет

Давањето жолт букет на жител од Русија се смета за навреда. Освен тоа, треба да внимавате и на бројот на цветовите – парниот број е погрешен (таквите букети се носат само на погреби). Според обичајот, бројот на цветовите треба да биде непарен.

Како треба да се однесувате во одредени земји за да не ги навредите жителите?

Англија – гестикулација во вид на „V“

„V“ или „Викторија“ е знак за победа и слобода за нас, слично на ова, во кругот на западната култура, се смета за симбол на триумф. Меѓутоа, во областа на поранешната Британска империја (особено во Англија, Ирска, Австрија и Нов Зеланд) морате да бидете внимателни. Доколку го покажувате овој знак со вашите прсти на некоја личност, таа може да се навреди. Таа ќе го сфати тоа како да ѝ покажувате среден прст.

Како треба да се однесувате во одредени земји за да не ги навредите жителите?

Франција – гестикулација во вид на „круг“

Круг направен со палецот и показалецот, е знак кога сакаме нешто да пофалиме, да кажеме дека е одлично. Ова се прави во поголемиот дел од Европа, меѓутоа, во Франција овој гест означува „нула“, „ништо“ или „негативно“. Доколку келнер ве праша дали сте задоволни со храната, а вие го покажете овој гест, тогаш тој ќе помисли дека не ви се допаднала.

Како треба да се однесувате во одредени земји за да не ги навредите жителите?

Тајланд – пари

Луѓето од Тајланд му оддаваат голема почит на својот крал, а неговиот лице е насекаде, дури и на парите. Случајното прегазување пари, тие ќе го доживеат како навреда, бидејќи тие ги сметаат парите за нешто свето, исто како и нивниот крал. Доколку сакате да стекнете симпатии од луѓето во Тајланд, поздравете ги со склопување на рацете како молитва и кимнете со главата.

Како треба да се однесувате во одредени земји за да не ги навредите жителите?

Јапонија – бакшиш

Обичајот за давање бакшиш за услуга е сосема нормално во нашата култура. Но, во Јапонија, тоа е сосема обратно. Доколку туристот му остави бакшиш на келнерот во Јапонија, тогаш тој ќе биде сметан за непристојна личност, а неговите намери ќе бидат сфатени како понижување. Исто така, е непристојно да се плаќа сметката додека сè уште седите на масата. Секогаш плаќајте на касата, која обично се наоѓа на излезот од просторијата.

Како треба да се однесувате во одредени земји за да не ги навредите жителите?

Прочитајте ги и овие 5 туристички замки кои треба да ги избегнете во Хрватска.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент по Македонски јазик и книжевност. Кога не пишува - чита, и обратно. Сигмунд Фројд, нејзините миленичиња, цртани, Фреди Меркјури, стари предмети и Мото ГП.

Поврзани содржини

Остави коментар