Генијалните мисли на Џорџ Бернард Шо

Англискиот гениј со ирско потекло, Џорџ Бернард Шо светот го памети како најдуховитиот драматург на 20-от век. Бил мистик, визионер, социјалист и идеалист со остри критики за општеството. Тој е меѓу најчитаните музички и театарски критичари, како и меѓу најцитираните личности…

Генијалните мисли на Џорџ Бернард Шо

„Многу одамна научив дека никогаш не треба да се борите со свиња, зашто на крајот и двајцата ќе се извалкате, но свињата ќе ужива во калта.“

„Не престануваме да играме бидејќи сме остареле, туку остаруваме бидејќи престануваме да играме.“

„Демократијата е процес кој ни гарантира дека нема да добиеме подобро владеење од она кое го заслужуваме.“

„Животот ги изедначува луѓето. Смртта ги открива истакнатите.“

„Секој што тврди дека бракот е лотарија, ù прави лоша реклама на лотаријата.“

„Прашања на кои е најтешко да се одговори, се оние чиј одговор е очигледен.“

„Опасно е да бидете искрени, ако истовремено не сте и глупави.“

„Мажите посакуваат сè што немаат, а жените само она што го поседуваат другите жени.“

„Никогаш немој да му одолеваш на искушението. Пробај сè, а цврсто држи се до она што е добро.“

„Потрудете се да го добиете она што го сакате, во спротивно ќе ве принудат да го сакате она што ќе го добиете.“

„Куќата е затвор за девојките, а работилница за жените.“

„Кој има волја, има и начин.“

„Кога ќе го удрите своето дете, потрудете се да бидете гневни, дури и по цена да му нанесете голема болка. Ладнокрвниот удар, не може и не смее да се прости.“

„Не е вистина дека власта ги расипува луѓето. Вистина е дека ако будалите дојдат до власт, ја расипувааат власта.“

„Доблеста не е во воздржување од пороците, туку во немањето желба за нив.“

„Алчноста за пари е извор на сите зла.“

„Ако се скинат сите конци, човек ќе нема повеќе ни на што да се обеси.“

„Не знае ништо, а мисли дека знае сè. Очигледно е дека ќе има политичка кариера.“

„Животните се мои пријатели, а јас не ги јадам пријателите.“

„Луѓето кои велат дека нешто не може да се направи, не треба да ги прекинуваат оние кои веќе го прават тоа.“

„Секогаш бидете чисти, бидејќи вие сте прозорецот низ кој го гледате светот.“

„На крајот, и погрешниот пат секогаш води некаде.“

„Правило е никогаш на своето дете да не му давате книга, која ни самите не би ја прочитале.“

„Оптимистите и песимистите подеднакво придонесуваат за општеството. Оптимистите го измислиле авионот, а песимистите падобранот.“

„Лоши луѓе се оние кои не знаат за љубов, и затоа не знаат ни за срам. Тие имаат снага да побараат љубов, бидејќи не им треба, и имаат храброст да ја нудат, бидејќи немаат што да дадат.“

„Младоста е потрошена на младите.“

„Нема поискрена љубов од љубовта кон храната.“

„Комарците само нè потсетуваат дека ние не сме на врвот на синџирот на исхрана.“

„Кога човекот убива тигар, тоа се нарекува спорт, а кога тигарот убива човек, тоа е крвожедност.“

„Животот потрошен на правење грешки е пострашен, но и покорисен од животот потрошен на неправење ништо.“

„Животот не престанува да биде смешен кога луѓето умираат, исто како што не престанува да биде сериозен кога луѓето се смеат.“


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Минималист ;)

Поврзани содржини

Остави коментар