Дознајте зошто јапонските училишта се сонот на сите родители и деца

Дознајте зошто јапонските училишта се сонот на сите родители и деца

Замислете си училиште кое ги учи децата да ги почитуваат луѓето и животните, да бидат искрени, љубезни и да имаат самоконтрола. Многу родители сонуваат за ваков образовен систем, а тој е претворен во реалност благодарение на Јапонците. Познато е дека јапонските училишта многу се разликуваат од западните и многумина ги сметаат за најдобри училишта во светот.

Дознајте зошто јапонските училишта се сонот на сите родители и деца

Во Јапонија униформата е задолжителен дел од училишната опрема за сите основни и повеќето средни училишта. Со оглед на тоа што сите униформи се исти, никој нема можност да се истакне врз основа на облеката и тоа создава една пријатна атмосфера во училниците. Учениците уште од мали нозе стекнуваат чувство на еднаквост и припадност.

Интересно е тоа што учениците во основно училиште не можат да го повторуваат одделението. Такво нешто не постои и сите основци на крајот од учебната година добиваат диплома и преминуваат во повисоко одделение.

Дознајте зошто јапонските училишта се сонот на сите родители и деца

Учебната година започнува во пролет, на почетокот на април кога цутат јапонските цреши. Тие претставуваат симбол на пролетта, раѓањето на природата и новиот почеток што ги мотивира учениците за успешен почеток на новата учебна година.

Дознајте зошто јапонските училишта се сонот на сите родители и деца

Покрај стандардните предмети како што се јапонски јазик, математика, наука и општествени предмети, во поголемиот дел од училиштата учениците учат вештини како што се готвење и шиење. Тие исто така се занимаваат и со јапонска калиграфија и поезија.

Дознајте зошто јапонските училишта се сонот на сите родители и деца

Во јапонските училишта нема домар и хигиеничарки. Учениците сами со помош на професорите се грижат за хигиената во нивните училници. По училишниот ручек тие ги собираат валканите садови и прибор за јадење, ги носат во кујната на миење и потоа одговорно го чистат нередот што самите го направиле.

Во продолжение погледнете го видеото што детално го прикажува ефективниот образовен систем на Јапонците.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Писателот во нејзината глава вели: Дај ми англиска книжевност. Дај ми урбан апсурд и егзистенцијализам. Дај ми мистерии за човечката психа. Дај ми театар и џез како терапија.

Поврзани содржини

Остави коментар