11 чудни факти за Ким Џонг-ун

Не постојат многу информации за најмладиот диктатор во светот. Тој не сака да зборува за неговиот приватен живот и може да прочитате многу чудни работи во неговата официјална биографија. Сепак, ова се 11-те интересни факти за најнепредвидливиот политичар кои можеби ќе ви докажат дека Ким Џонг-ун не е толку страшен…

1. Не се знае неговата дата на раѓање

11 чудни факти за Ким Џонг-ун

Ким Џонг-ун бил роден на 8-ми јануари или 6-ти јули во 1982 или можеби 1983 година. Или можеби 1984. Зошто ова е толку голема мистерија? Се верува дека лидерот сака да изгледа повозрасно и позрелo, па затоа неговата официјална дата на раѓање е 1982 година. Но, експертите од Јужна Кореја тврдат дека Ким Џонг-ун бил роден 2 години подоцна. Во секој случај, тој е еден од најмладите лидери во светот.

2. Неговите веѓи стануваат пократки

11 чудни факти за Ким Џонг-ун

На фотографиите направени низ годините, може да се забележи дека се случува нешто многу чудно со веѓите на лидерот на Северна Кореја. Имено, тие стануваат пократки. Се верува дека тој сака да личи на татко му Ким Џонг-ил, па затоа ги менува веѓите. Секако дека ова е само теорија.

3. Неговото детство е мистерија

11 чудни факти за Ким Џонг-ун

Ким Џонг-ун не сака да објавува фотографии од неговото детство. Меѓутоа, во 2014 година биле покажани неколку фотографии на екраните за време на големиот празник на војниците во Северна Кореја. Наводно, ова се фотографии од детството на лидерот, но никој не знае дали тоа е вистина.

4. Одбирал девојки за локален поп бенд

11 чудни факти за Ким Џонг-ун

Има поп музика во Северна Кореја, но таа се разликува од онаа која сме навикнати да ја слушаме. На пример, наместо музичари со долги коси типични за светските поп бендови, бендовите од Северна Кореја имаат воени оркестри. Во нивните музички видеа мора да покажат колку убаво живеат луѓето во Северна Кореја. Еден од најпознатите бендови во Северна Кореја е Моранбонг. Луѓето велат дека лидерот сам ги одбрал девојките од бендот.

5. Има неколку официјални титули

11 чудни факти за Ким Џонг-ун

Главната е секако „Главен лидер на демократскиот народ во Република Кореја, лидер на партијата и народот“. Останатите се следниве:

  • „Новиот почеток“
  • „Брилијантниот другар“
  • „Генијалецот помеѓу останатите“
  • „Маршал на Северна Кореја“ (од 2012 година)

Покрај тоа, тој има диплома по физика од Универзитетот на Ким Втори-сунг и диплома по економија од приватниот Универзитет во Малезија.

6. Учел во Швајцарија под друго име

11 чудни факти за Ким Џонг-ун

Во едно престижно училиште во близина на Берн, Швајцарија, имало ученик од Северна Кореја во периодот меѓу 1998 и 2000-та година. Тој бил регистриран под името на амбасадата. Не кажал кое е неговото вистинско име. Тешко е да се каже дали тоа било идниот лидер на Северна Кореја според овие фотографии. Но, луѓето кои учеле со него се апсолутно сигурно дека тоа било Ким Џонг-ун. Тие се сеќаваат дека бил многу смешно дете и дека повеќе се интересирал за спорт отколку за политика. Не бил добар ученик.

Продолжете на следната страница за останатите необични факти…

За авторот
Писателот во нејзината глава вели: Дај ми англиска книжевност. Дај ми урбан апсурд и егзистенцијализам. Дај ми мистерии за човечката психа. Дај ми театар и џез како терапија.

Поврзани содржини

Остави коментар