10 загатки од 18-тиот век што ќе го збунат и модерниот човек

Можеби мислиме дека сме попаметни од луѓето кои живееле пред 300 години, бидејќи ја имаме способната да пронајдеме секаква информација за многу кратко време. Но колку всушност сме паметни без помошта од Интернетот? Погледнете ги овие загатки од 18-ти век кои се вистински предизвик.

1. Како ќе наполните две вреќи со кафе од друга вреќа со слична големина?

 • Одговор

  Ставете ги вреќите една во друга и наполнете ги со кафето.

2. Двајца луѓе јадат сливи. Ако првиот му даде 2 сливи на другиот, тогаш и двајцата ќе имаат ист број. Ако вториот му даде 2 сливи на првиот, тој ќе има двојно повеќе. Колку сливи има секој од нив?

 • Одговор

  14 и 10 сливи.

3. На секое дрво стои по една птица, но за една нема место. Кога стојат по две птици на едно дрво, едното дрво е празно. Колку птици и дрва има?

 • Одговор

  4 птици и 3 дрва.

4. Половина од времето после полноќ е 3/4 од времето пред пладне. Колку е часот?

 • Одговор

  7.12 наутро.

5. Двајца татковци и двајца сина фатиле 3 зајаци. Секој од нив има по еден. Како?

 • Одговор

  Тие биле дедо, син и внук.

6. Напишете број што содржи 11 илјадарки, 11 стотки и 11.

 • Одговор

  Повеќето луѓе мислат дека бројот е 111.111. Но, одговорот е 12.111 (соберете 11 илјади, 11 стотки и 11).

7. Шатките летаат, така што се наместени една напред и две назад, една назад и две напред, една помеѓу две и три во редица. Колку шатки има?

 • Одговор

  Три шатки, една по друга.

8. „Колку години има син ти?“
„Ако на возраста на мојот син ја додадете неговата возраст и 1/2, ќе добиете 10.“
Колку години има синот?

 • Одговор

  4 години.

9. Еден стар човек имал 100 години и неколку месеци, но имал само 25 родендени. Како е ова можно?

 • Одговор

  Човекот е роден на 29 февруари, па неговиот роденден бил на секои 4 години.

10. Децата имале 130 ореви. Требало да ги поделат на 2 дела така што најмалиот дел помножен по 4 ќе биде еднаков со најголемиот дел помножен по 3. Колку ореви ќе има во секој дел?

 • Одговор

  10 и 120 ореви.

Погледнете ги и овие интересни и мистериозни загатки.

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар