10 секојдневни предмети што имаат специфична боја поради неколку добри причини

10 секојдневни предмети што имаат специфична боја поради неколку добри причини

Човечкото око е способно да разликува повеќе од 7 милиони бои. Благодарение на фактот што можете да гледате многу различни бои, нивната употреба бои може да ви го олесни животот. Секојдневно гледате предмети што имаат специфична боја поради одредени причини.

Поради кои причини овие 10 предмети имаат специфична боја?

1. Противпожарни хидранти

10 секојдневни предмети што имаат специфична боја поради неколку добри причини

Противпожарните хидранти имаат различни бои што претставуваат колку галони може да произведат во минута. Различни хидранти за пожар се користат за запирање на различни видови пожари, во зависност од големината.

Најпопуларни бои се црвената, портокаловата, зелената и сината боја.

2. Комерцијални авиони

10 секојдневни предмети што имаат специфична боја поради неколку добри причини

Многу комерцијални авиони имаат бела боја со цел да ја рефлектираат сончевата светлина. Оваа боја помага за да се намалат штетите предизвикани од сонцето и за да се спречи прегревањето на авионот. Исто така, на белите авиони им е потребно помалку време за да се изладат додека се паркирани.

3. Гуми

10 секојдневни предмети што имаат специфична боја поради неколку добри причини

Гумата што се користи за производство на автомобилски гуми е всушност бела, но се додава црн јаглен со цел да се продолжи нивниот животен век. Поради тоа, гумите се црни. Црниот јаглен ги зголемува јачината и издржливоста на гумите преку спроведување на топлината настрана и преку заштита од УВ-светлина.

4. Семафори

10 секојдневни предмети што имаат специфична боја поради неколку добри причини

Сите знаете зошто служат боите на семафорот. Црвената значи стоп, жолтата значи подготви се, а зелената боја значи тргни. Сепак, постои причина зошто се избрани токму овие бои. Црвената боја е боја со најдолга бранова должина што значи дека може да се види од поголемо растојание, дозволувајќи им на возачите да ја видат од далеку. Жолтата боја има помала бранова должина од црвената, но подолга од зелената. Овие бранови имаат особено значење кога светлата се менуваат од зелена во жолта или од жолта во црвена боја.

5. Пешачки премин

10 секојдневни предмети што имаат специфична боја поради неколку добри причини

Контрастните црно-бели бои на пешачкиот премин се видливи од далеку. Ова им дава доволно време на возачите да ја намалат брзината и да им дозволат на луѓето да го преминат патот. Овие 2 контрастни бои, исто така, им помагаат на пешаците да се истакнат од позадината.

Продолжува на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар