10 правила како детално да ги прочитате луѓето околу вас

10 правила како детално да ги прочитате луѓето околу вас

Ако сакате да откриете што мисли некоја личност, важно е да обрнете внимание на нејзините раце, глас, напнатост, насмевка и, пред сè, на контекстот на ситуацијата во која се наоѓате. Невербална комуникација е начин на кој луѓето комуницираат без зборови, без разлика дали е тоа намерно или не.

10 правила како детално да ги прочитате луѓето околу вас

Научете да разликувате позитивен и негативен говор на телото

Честопати, говорот на телото може да се подели на негативен и позитивен. Кога нечие тело се напнува, тоа е најчесто негативен израз, кој може да биде поврзан со стрес, непријатност или лутина.

Од друга страна, позитивниот говор на телото, како што е релаксација на телото или пријатен одмор, може да укаже на среќа и доверба.

Обрнете внимание на висината на гласот

Типичната висина на нечиј глас може да се промени во зависност од расположението. Кога некој е тажен, неговиот глас трепери и е многу потивок. Ова значи дека лицето ќе зборува побавно. Побрзиот и посреќен глас укажува на среќа.

Обрнете внимание на дишењето

Ако личноста е лута, може да се вцрвени и да се испоти. Оваа реакција е главно предизвикана од брзо дишење. Кога сте лути и нервозни, мозокот ослободува хормони и невротрансмитери и кортизолот почнува да се движи низ крвотокот. Ова ги зголемува крвниот притисок и пулсот, а дишењето станува површно и забрзано.

Погледнете ги прстите

Можеби звучи чудно, но кога прстите на една личност не се вкочанети, испружени или стиснати, тоа веројатно значи дека е опуштена. Во нормална ситуација, никој не ги држи прстите целосно раширени. Кога прстите се природно свиткани и нема напнатост, тоа ви кажува дека некој се чувствува добро и опуштено.

Проверете ја нивната заинтересираност

Ако некој е заинтересиран за вас или за разговорот, ќе го сфатите тоа со помош на невербалната комуникација. Од друга страна, ако некој е исплашен или незаинтересиран, тој нема да се труди околу вас.

Погледнете го нивниот стисок

Некои луѓе најверојатно ќе ги стиснат тупаниците во стресни ситуации. Ако некој веќе држи чаша, може да ја стегне уште посилно.

Обрнете внимание на нивното движење

Ако некое лице се движи повеќе од вообичаено, тоа може да биде знак на нервоза. Покрај овие знаци, знаци на нервоза може да вклучуваат и мавтање со ногата, гризење на ноктите или усните, стискање на дланките и слично. Дишењето станува плитко, а движењата на рацете и главата стануваат брзи. Се разбира, сè зависи од нивото на нервоза.

Погледнете ја насмевката

Ако некое лице се насмевне, тоа значи дека е среќно, нели? Можеби, но можеби и не. Постојат неколку различни видови насмевки. Ако некое лице ги покаже забите додека се смее, а очите полека се затвораат, тоа е знак на искрена насмевка. Насмевката во која не можете да ги видите забите се користи за да се пренесе меѓусебна љубезност, а не вистинска среќа. Кога некоја личност ќе се насмевне со малку поткрената усна, тогаш таа сака доминација или сака да изрази самодоверба.

Погледнете ја поголемата слика

Набљудувањето на изразите на лицето може да биде корисен прв чекор, но тие изрази не се секогаш точни.

Кога се чувствуваме на одреден начин, но не сакаме луѓето да знаат како се чувствуваме, ние се обидуваме да го прикриеме тоа. Но, други знаци, како што е говорот на телото, обично откриваат како навистина се чувствуваме. Треба да обрнете внимание на поголема слика кога читате нечија емоционална состојба.

Без разлика дали комуницирате виртуелно или во живо, важно е да имате поголема слика. Со други зборови, не читајте ги само изразите на лицето. Исто така, земете ги предвид говорот на телото или вербалните сигнали.

Контекстот е важен

Без контекст, невербалните знаци може да се протолкуваат погрешно. На пример, прекрстените раце во некои случаи можат да бидат сигнал за отпор и нервоза, но во други ситуации тие значат самодоверба и моќ.

Не заборавајте да ставите сè што се случува околу вас и да ја ставите таа личност во контекст со она што го гледате во невербалната комуникација кај другата личност бидејќи околината влијае на однесувањето.

Прочитајте кои 5 сигнали од говорот на телото е лесно да ги испуштите.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар