Првиот паметен часовник кој им овозможува на слепите лица да читаат од екранот

Првиот паметен часовник кој им овозможува на слепите лица да читаат од екранот

Денес во светот постојат милиони луѓе со оштетен вид, но со овој нов пронајдок нивните животи може да бидат подобрени. Имено, Дот, компанија во Јужна Кореја, го направила првиот Брајов паметен часовник, а неговите карактеристики се токму такви какви што би очекувале од еден уред во 21-ви век.

Првиот паметен часовник кој им овозможува на слепите лица да читаат од екранот

Уредот прикажува информации користејќи 4 активни динамични Брајови келии и неговите корисници може да ја избираат брзината со која се ажурираат карактерите.

Првиот паметен часовник кој им овозможува на слепите лица да читаат од екранот

Овој уред се поврзува со паметен телефон преку блутут (како и секој друг паметен часовник) и може да прима каква било порака од која било апликација.

Првиот паметен часовник кој им овозможува на слепите лица да читаат од екранот

Исто така корисниците може да испраќаат едноставни пораки користејќи ги копчињата кои се наоѓаат на страната.

Првиот паметен часовник кој им овозможува на слепите лица да читаат од екранот

Уредот меѓу другото овозможува и секој да развива и да адаптира апликации за него.

Првиот паметен часовник кој им овозможува на слепите лица да читаат од екранот

Иако досега биле создавани повеќе уреди за слепи лица, сепак, повеќето од нив се базирале на користење звуци.

Првиот паметен часовник кој им овозможува на слепите лица да читаат од екранот

Ова претставува проблем затоа што слепите лица би требало да ставаат слушалки, а на тој начин би се изолирале од останатите звуци од околината, кои пак се од витално значење за нив.

Првиот паметен часовник кој им овозможува на слепите лица да читаат од екранот

Овие паметни часовници биле во процес на развој 3 години, а компанијата конечно ќе почне со нивна испорака. Така, во 2017 година се планира да се испорачаат 100.000 часовници, почнувајќи од март, а 40.000 наредната година.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Економист во изградба, а страстен обожавател на пишаниот збор уште откако знае за себе. Смета дека животот без домашно милениче не изгледа комплетен, а кафето со многу шеќер го смета за едно најубавите утрински задоволства.

Поврзани содржини

Остави коментар