Физичарите одредиле нова дефиниција за килограмот

Речиси 150 години официјалната тежина на килограмот е одредена со цилиндер од платина заклучен во сеф во Франција.

Физичарите одредиле нова дефиниција за килограмот

Килограмот, како метарот и секундата, е една од основните мерни единици, познати и како Меѓународен систем на мерни единици. Овие единици биле формализирани во 1975-та година. Тогаш се заклучило дека најдобриот начин да го одредат килограмот е да направат парче метал и да го наречат „Le Grand K“. И повеќе од цел век, сите научни скали се калибрираат според таа физичка референтна точка.

Но дури и тврдите предмети се менуваат со текот на времето. Кога ова парче метал било измерено во 1980-тите, било неколку микрограми полесно, што значи дека сите високо прецизни научни ваги мора одново да се калибрираат.

За среќа научниците веќе работеле на случајот и барале универзална константа што ќе му даде постојана вредност на килограмот и ќе биде вистинита и сега, и милиони години подоцна.

Пронајден е ваков број за средување на секундата кој бил дефиниран во 1967-ма година. Секундата била дефинирана од 1/86.400 дел од секунда, во нешто позбунувачко, но константно. Истото било направено и со метарот. Наместо да биде дефиниран како должината на парче метал направено во 1889-та година, метарот добил нова дефиниција во 1983-та година како растојанието што го минува светлината во 1/299.792.458 дел од секунда во вакуум.

Дури во 2017-та година научниците ширум светот конечно се согласиле за универзална константа за килограмот. Овој подвиг барал решавање на еден од најтешките проблеми во физиката од изминатиот век – одредување на нумеричката вредност на Планковата константа.

Физичарот Макс Планк, во 1900-та година докажал дека материјата испушта енергија во мали парчиња наречени кванти. Неговата равенка за мерење на овие парчиња енергија содржи и константа h позната како Планкова константа. Благодарение на Ајнштајн, знаеме дека енергијата и масата се математички поврзани, па физичарите сфатиле дека Планковата константа може да ја даде најточната мерка за маса.

Пресметувањето на точната вредност на Планковата константа траело со децении и барало сериозна технолошка иновација, но денес е познато дека нејзината вредност е 6,626070150 x 10-34 kg x m2/s.

Во средината на ноември, на годишниот состанок на Интернационалното биро за тежина и мерки во Версај, Франција, претставници од над 60 држави гласале за одобрување на новата дефиниција на килограмот. Повеќе нема потреба од металното парче, сега килограмот е врзан со Планковата константа. Биле најавени нови дефиниции и за амперот (електрична струја), келвинот (температура) и молот (бројот на молекули или атоми во елемент). Овие дефиниции ќе стапат на сила на 20-ти мај, 2019-та година.

Оригиналниот прототип на килограм од платина ќе остане во францускиот сеф, додека бројни генерации научници ќе ги прават нивните откритија користејќи го килограмот 2.0.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар