физика | Кафе пауза

Физичарите одредиле нова дефиниција за килограмот

Речиси 150 години официјалната тежина на килограмот е одредена со цилиндер од платина заклучен во сеф во Франција.

Дали може да постои „Силата“ од филмот „Војна на ѕвездите“?

Дали има што било во науката, особено во квантната физика, што наликува на Силата?

7-те најголеми неодговорени прашања од физиката

Од времето на Њутн, модерната физика постигнала многу – од откривањето на природата на светлината во 19-тиот век, до одредување на структурата на атомот во 20-тиот, па сè до неверојатното откритие на гравитационите бранови од минатата година.

5 изуми на античките Грци без кои не би можеле да го замислиме денешниот свет

Лулката на западната филозофска мисла – Античка Грција, донела многу изуми без кои не би можеле да си го замислиме модерниот секојдневен живот.

Неверојатни гифови кои ќе ве натераат да се заљубите во хемијата и физиката

Не се обидувајте да ги направите овие експерименти во вашиот дом!