странски јазици | Кафе пауза

Каде во светот се зборуваат најмногу јазици?

Нема да ви се верува кога ќе прочитате колку многу јазици се зборуваат на ова место!

Истражувањата покажале дека учењето нов јазик го зголемува вашиот мозок

Истражувачите од Шведската преведувачка академија за вооружени сили имале уникатна можност да ги проучуваат мозоците на студентите кои учеле нов јазик.

12-те најважни јазични фрази кои ви се потребни при престој во странска земја

Овие фрази ви се навистина потребни кога престојувате во странска земја...

Најдобрите бесплатни извори за учење странски јазици

Научно докажано е дека учењето нов јазик ја подобрува работата на мозокот, а да не зборуваме за сите предности кои ќе ви ги отвори како во професионалниот, така и во личниот живот.

Зошто да научите германски?

Доколку размислувате да почнете со учење на нов јазик, тогаш германскиот е вистинскиот избор за вас.

Како странските јазици им звучат на оние кои не знаат да ги зборуваат?

Погледнете го видеото кое можеби ќе ве инспирира да пробате да „зборувате“ француски, или јапонски, на пример?
Датум: 05 мар 2014
, Автор:

Неверојатни придобивки од билингвизмот за кои не сте чуле

Доколку веќе зборувате повеќе од еден јазик, уверете се во погодностите кои таа ваша способност ви ги нуди.
Датум: 20 фев 2014
, Автор:

11 странски зборови за кои нема превод

Во овој шарен и разновиден свет живеат многу народи кои зборуваат различни јазици.

Придобивките од изучување странски јазици

Последните психолошки истражувања на оваа тема, покажуваат дека познавањето на два или повеќе јазици исклучително го подобрува мисловниот процес.
Датум: 26 сеп 2013
, Автор:

Интересни факти поврзани со англискиот јазик и цивилизација

Сте знаеле дека во Англија постојат над 30.000 луѓе со име Џон Смит? Прочитајте ги овие интересни факти поврзани со англискиот јазик и цивилизација.
Датум: 26 сеп 2012
, Автор:

Шанса да го научите вашиот омилен странски јазик преку интернет

На располагање ви се најдобрите интернет сајтови за јазична размена...
Датум: 22 јул 2012
, Автор: