Сократ | Кафе пауза

Сократов метод за откривање на вистинската љубов: Во пожар, дали ќе ја спасите сопругата или детето?

Беше обична саботна вечер. Децата се разбегаа по собите, а јас го читав Сократ...

7 лекции од Сократ што ќе ве натераат на размислување и ќе ви го подобрат животот

Денес живееме во свет кој е поинаков од оној каде што живеел Сократ, но тоа не значи дека не можеме да ги примениме неговите мудри совети.

Поучна приказна: 3 филтри за чисти зборови

Во древна Грција, Сократ (469-399) бил многу познат по својата мудрост. Еден ден го посетил познаник кој бил многу вознемирен...

17 важни лекции за животот од Сократ

Неговите зборови во тоа време претставувале важни животни лекции за оние кои го слушале, но некои од нив и денес можат да се употребат како патоказ во нашиот живот.