сликар | Кафе пауза

Надреални светови кои ќе ви го одвлечат вниманието од секојдневието

Кога станува збор за имагинарни светови, изгледа дека овој сликар го познава многу добро просторот на фантазијата...

Сликар со оштетување на видот собрал 1 милион долари за добротворни цели со неговите неверојатни уметнички дела

Неверојатно живи и апстрактни цртежи кои можат да бидат доживеани преку вид, но и преку допир...

Музата на Ботичели – Симонета Веспучи

Нејзината убавина сè уште живее на сликите на Ботичели, барем многумина веруваат дека ликот е всушност нејзин.
Датум: 05 ное 2013
, Автор:

Провокативно насликани девојки кои ќе ви го зашеметат видот

Овие слики ќе ве испровоцираат да сакате да го ѕирнете дејството помеѓу различните секвенци кои откриваат многу, но не сосема сè.
Датум: 18 мар 2013
, Автор:

Сликар црта на голи женски тела. Блазе си му!

Честопати се вели дека женското тело е уметничко дело само по себе и оваа реченица е многу вистината кога станува збор за артистот Крег Трејси, чие омилено „платно“ за цртање претставува токму женското тело.

Реални мисли од „надреалниот“ Салвадор Дали

„Не плаши се од совршенството, бидејќи никогаш нема да го достигнеш.“
Датум: 29 мар 2012
, Автор:

Автопортрети слеани со позадината

Перуанката Сесилија Паредес изработила серија автопортрети, кои се претопуваат со позадината. Таа на своето тело црта цветни дезени и се фотографира пред идентично насликан ѕид.
Датум: 29 јан 2012
, Автор:

Автопортретите на големите ренесансни и барокни мајстори

Автопортретот е претстава на уметникот. Може да е цртеж, слика, фотографија или пак скулптура. Знаевте ли дека „Човекот со турбан“ од Јан Ван Ајк се смета за најстар автопортрет на западното штафелајно сликарство?
Датум: 29 ное 2011
, Автор: