Мажите и жените ги обработуваат емоциите на различни начини и токму тоа влијае врз нивното помнење

И покрај тоа што емоциите ги подобруваат сеќавањата и кај мажите и кај жените, оваа студија ни покажува зошто жените често подобро поминуваат на тестовите за меморија отколку мажите.

Ослободете се од болните сеќавања за да живеете посреќни и поисполнети во сегашноста

Ние самите одбираме како ќе живееме, со кого ќе бидеме и што ни е важно. Животот е еден и добиваме само една шанса да го живееме најдобро што може.

Начинот на кој сеќавањата генетски се пренесуваат од една генерација на друга

Една нова студија покажала како стресните сеќавања можат да се пренесат преку клетките, од една генерација на друга, односно од мајката на ќерката.

Зошто не помниме ништо од раното детство?

Еден истражувачки тим од Торонто, откриле дека мозокот на бебето се развива толку брзо што новите сеќавања ефективно ги бришат старите...

„Ова личи на крај“ – извонредно интересен роман од Џулијан Барнс

„Ова личи на крај“ е интересна и возбудлива приказна во издание на Издавачки Центар ТРИ, за еден средовечен маж кој се труди да се помири со минатото за кое долго одбивал да размислува.
Датум: 08 авг 2013
, Автор:

Од каде доаѓаат мислите кои одеднаш ви паѓаат на памет?

Одите по улица како и секој друг ден, кога одеднаш ви паѓа на памет сеќавање од пред неколку години за личност на која не сте помислиле многу долго време...

7 нешта кои можат да направат да бидете посреќни

Истражувачите низ годините откривале многу фактори кои влијаат на среќата, започнувајќи од гените па сè до карактерот и животните одлуки...

Важни настани во секоја врска

Во секоја љубовна врска постојат одредени настани на кои треба да им се пријде со внимание и свест, значајни моменти кои можат да променат многу и мигови кои секогаш остануваат во сеќавањата...
Датум: 01 авг 2012
, Автор:

Поезија: Неминлив дел од животот или?

Да ја заклучам ли душава со клучот на замрзнатите чувства, да го исушам ли срцево-море, па да не може ТОЈ да го разбранува немирот?
Датум: 17 јун 2012
, Автор:

Трагите во снегот

Одејќи по снегот ги остававме нашите стапки, како доказ дека сме биле тука, сме оставиле некаков белег, некаква трага, а јас секогаш се лутев што твоето ангелче во снегот беше поголемо и поубаво од моето.
Датум: 18 дек 2011
, Автор:

Поезија: Јуни

Сакам да е јуни. И тоа не кој било, туку оној кога го осетив она, знаеш... истото што го осети и ти.
Датум: 11 дек 2011
, Автор:

Што открива движењето на очите?

Во реалноста, техниката на „читање“ на погледот е корисна, применлива и понекогаш точен показател за вистината. Следува еден шаблон кој покажува какво значење има секој конкретен поглед.
Датум: 06 јул 2011
, Автор: