ренесанса | Кафе пауза

Ренесанса на душата

Нова шанса, нов почеток, повторно раѓање. Ден кога те обзема сета светост и кога се ежиш од биењето на камбаните или кога Џокси ја пее „На Велигден“...
Датум: 05 мај 2013
, Автор:

Запознајте се со прекрасниот француски дворец Шамбор

Монументален споменик на француската ренесансна архитектура, дизајниран од генијалниот ум на Леонардо да Винчи...

Автопортретите на големите ренесансни и барокни мајстори

Автопортретот е претстава на уметникот. Може да е цртеж, слика, фотографија или пак скулптура. Знаевте ли дека „Човекот со турбан“ од Јан Ван Ајк се смета за најстар автопортрет на западното штафелајно сликарство?
Датум: 29 ное 2011
, Автор:

Познатите фаци заробени во ренесансата

Сте се запрашале некогаш како би изгледале познатите фаци кога би живееле во периодот на ренесансата? Овие слики се толку реални што ликовите изгледаат како да се фотографирани во тоа време. Погледнете.