растенија | Кафе пауза - Part 6

Уникатни форми на цвеќиња кои личат на нешто друго

Функцијата на опрашување придонела цвеќињата да се развијат во многу различни облици и бои од кои некои личат на препознатливи фигури, растенија и животни.
Датум: 02 јун 2014
, Автор:

Прекрасни креации од разнобојни растенија

Интернационалниот натпревар во хортикултурна уметност кој се одржува во Монтреал, Канада опфаќа креирање и монтирање на живи уметнички дела од растенија со листови во разни бои.
Датум: 12 јул 2013
, Автор:

Уметноста на природата во раните утрински часови

Погледнете ги наредниве неколку фотографии каде што природата создава своја уметност преку овој фасцинантен феномен, познат како утринска роса.

Тотално безопасно оружје

Оружје кое веднаш ќе ве „разоружи“, особено ако сте љубители на современата уметност. Пушки, гранати и куршуми од делови на растенија.
Датум: 20 мај 2013
, Автор:

Една година во шума

Неверојатно тајмлапс видео кои ги покажува промените во пејсажите во текот на една година во шума...

Плетен зеленчук

Љубителите на плетените ракотворби сигурно ќе бидат воодушевени од делата на оваа талентирана Јапонка.
Датум: 21 фев 2013
, Автор:

Најголемата вертикална градина во светот

Лоцирана во Роцано, Италија, оваа градина неодамна влезе во Гинисовата книга на рекорди како најголема вертикална градина во светот.

Најсмртоносната градина во светот

Позади големата црна порта, на која пишува „Овие растенија можат да убијат“ се наоѓаат околу 100 легендарни растенија-убијци.

Вертикална шума

Архитектот Стефано Боери планира да ја „изгради“ првата и најневеројатна вертикална урбана шума во Милано. Боско вертикале ќе чини 6 милиони евра, а тука се планирани не само растенија и дрвја, туку и луксузни апартмани.
Датум: 03 апр 2012
, Автор:

Извонредните Валаманови водопади

Во прашумите на Северен Квинсленд, Австралија, се наоѓа мал поток кој нагло се струполува во амбисот и ги прави прекрасните Валаманови водопади.

Зошто лисјата паѓаат?

Опаѓањето на листовите е појава позната како абцисија и за едногодишните растенија тоа е нормална појава.

Неколку чудни и интересни факти за живиот свет

Како што веќе знаеме, целиот животински, па и растителен свет е исполнет со многу различни видови кои за нас се многу чудни. Ова е продолжение на некои од најинтересните факти поврзани со живиот свет околу нас.