расипано | Кафе пауза

7 видови храна што не треба да ги чувате во фрижидер повеќе од 24 до 48 часа по подготовката

Најдобро е оваа храна да ја јадете колку што е можно побрзо, односно да не ја чувате во фрижидер повеќе од 48 часа по термичката обработка.

Како да познаете дали храната што ја купувате е безбедна за јадење?

Некои производи, како пченката или грашокот го губат слаткиот вкус. Брокулите, пак, стануваат поцврсти а зелената салата губи вода и станува мека.

Чувајте се од труење со храна: Како да откриете дали јајцата во вашиот дом се сè уште свежи?

Летото е скоро на прагот, а со него доаѓаат и високите температури. Токму затоа и храната побрзо се расипува, понекогаш дури и без да забележите...

Како да знаете дека храната дома не ви е расипана?

На високи температури, бактериите во храната брзо се развиваат и многу е важно да обрнувате внимание колку вашите намирници дома се свежи.