Стефан Марковски до младите писатели: Усовршувањето на авторот е невозможно без поголем творечки потфат

Понекогаш, младите писатели, делумно поради неискуството во оваа област, а делумно и поради самите околности, може да „западнат“ во замки.

Најубавото писмо за Пролет

О, Време, навидум кротко, а проклето сето, од каде извира твојот гласен молк? Наслушнувам како вреска твојата нова рожба. И пак ќе ја крстиш Пролет.
Датум: 29 мај 2014
, Автор:

Најубавите цитати од Венко Андоновски

Венко Андоновски е македонски писател, раскажувач, романсиер, драмски автор, поет, есеист и книжевен теоретичар. Роден е на 30 мај 1964-та година во Куманово.

Прекрасните љубовни стихови и цитати на Ѓорѓе Балашевиќ

Неговите дела се проткајани со облик на љубов кој е истовремено и најчист и несовршен, ослободени од секаков стереотип, од секаков бесмислен товар кој може да ја спречи да го најде својот пат. Повелете 25 кратки дози од неговата уметност и уживајте.

Сонувај за двајца

Кажи ми, си се обидел ли некогаш да сонуваш? Не сам за себе. Да сонуваш во пар. Да сонуваш за двајца? Две половинки. Мали безначајни. А кога ќе ги споиш добиваш приказна поразлична од сè останато.
Датум: 05 дек 2011
, Автор:

Блуз и три коцки мраз

Старото радивце беше вклучено и насекаде низ станот се разлеваа звуци на блуз... Како тој да ги пиеше нејзините грациозни движења со своите жедни очи, желни за уште и уште. Ја гледаше неуморно додека цигарата му гореше...
Датум: 27 ное 2011
, Автор:

Убиство на мојата душа

Бевме две тела со една душа, четири очи со еден поглед, две усни со еден здив и две срца со една надеж... НИЕ! Ама тоа веќе не постои, бледее со секој изминат ден, но се враќа со секој повторно сретнат поглед.
Датум: 30 окт 2011
, Автор:

Ти си камен! Не веруваш?

Но кој си ти? Не знам. Сега дури навистина не знам. И порано не знаев, но сега е поинаку. Мислев дека сме слични, да можеби и сме, но за жал сличностите се одбиваат. Секое чудо за три дена, секој среќен момент за неколку мигови...
Датум: 02 апр 2011
, Автор: