Прва светска војна | Кафе пауза

Неверојатни „реконструкции“ на лице на војници од Првата светска војна

Првата светска војна го извадила најдоброто и најлошото од луѓето. Оние што учествувале се запомнети или по нивните злодела, или по добрината што ја покажале.

Море од 888.246 керамички булки се излева од лондонската кула

Од далеку булките изгледаат како море од крв кое се излева од кулата, а целиот проект е со цел да се одбележи стогодишнината од улогата на Британија во Првата Светска војна.
Датум: 05 авг 2014
, Автор:

„Пиреј“ на Андреевски – симбол на неуништливоста на македонскиот народ

„Пиреј е троскотна трева, а некои ја викаат коштева. Ама ти колку сакаш кошкај ја, корни, ја, куби ја, таа пак не умира. Само малку да допре до земјата и пак ќе се фати, ќе оживи, ќе потера. Ништо не ја ништи таа трева.“
Датум: 30 апр 2014
, Автор:

Загатка: Медал од Првата светска војна

Еден дедо на својот внук му раскажувал приказни од своето воено минато...